Click Here To Main Page My Biodata To Share My Photography Artworks All My Stories Here Islamic Dakwah For Us Usefull Tips and Tutorial Order Here!

Monday, September 5, 2011

Tutorial Buat Outline Pada gambarr..Menggunakan Gimp

Perhatian: Step nie senang tpi agak pnjang.. sbb Nurul nk kasik kowrang pham... hope kowrang sudi membacenye..hehe


Hello slm kowrang... hari nie Nurul nk uwat tuto psal gimp.. dh bpe hri daa Nuurl x update status kan kan? nie pown 1 request dri kwan blogger baru kite... die perlu di beri sokongan(ceh ceh)...

Die mintak Nuurl sediekan tutorial tentng gimp atau tutorial untuk blogger baru... 
 

Nie ha Nuurl ade sediekan.. nie bukan untuk blogger baru jerk, untuk blogger lme pun boleh.. hehe.. dan sape2 yng nk mempelajari ilmu gimp.. gimp nie sme jerk cm photoshop....hehee.. tpi photoshop 2 ade tool yg lbih siket aje..

x tau ek outline 2 mcm ne? tuto nie mcm uwat outline kat tpi gmbaw tu.. tuto nie leh gak wat huruf...

macam nie:

Photobucket

nak uwat cmtu x? ye2 Nurul tau tuto nie x bpe cntek uwat... nnti law ade mse Nurul uwat huwop bergambar lak ea? x tau huwop bergambar tu ape? x pe2.. tunggu dan lihat ajeeeee...

ok step ptame:


Photobucket
mumule kowrang pergi wat layer baru.. kowrang pergi kat file, pastu new.. kowrang adjust lah bpe size yang kowrang nak...

step kedue:

Photobucket
Pastu kowrang klik kat huruf T tu ok...pas klik kanan, crik alpha to selection... klik situ.. nnti ade garisan dot2..

step ketige:

Photobucket
kowrang gi kat gradient tool tu, pastu kowrang trik gradient tool 2 mcm Nurul uwat ok..

Step keempat:

Photobucket
ok sekarang nie mase yang ditunggu2.. sudah hmper siap.. mumule kowrang kne pergi akt select pastu tekan grow.. nnti die akn kluar grow no brape.. kowrang pilih no 6

Step kelime:

Photobucket
kowrang pergi kat new layer ok... kat tpi tu.. pas2 pilih transparency..

Step keenam:

Photobucket
kowrang pergi kat bucket tool tuh,better kowrang pilih warne hitam la.. mcm Nurul uwat tu... kite ubah warne die..

Step ketujuh:

Photobucket
pastu kowrang halekan mouse kowrang tu dan klik kat huruf tersebot.. jdik lah warne hitam...

Step kelapan:

Photobucket
nie step second last... kowrang nmpak x ank pnah kcik yg menghale ke bwah tu? kowrang klik situ...

Step kesembilan:

Photobucket

pas dah siap ade dot2 kcik tu.. kowrang gi kat select, pastu klik none...

Dah hbis..


Dah Bace Tu Try Komen Pulak

4 Orang Suke Pink:

CayZal said...

nice info..
follow u and don't forget follow me back..

A-Chik said...

bagi aku gimp paling best walaupun x sehebat photoshop...tapi versi skang pun segale benda cam brush/tools kat photoshop bleh download then install kat gimp...

Nurul Ayna Nabiela said...

@CayZal done follow u! hehe

Nurul Ayna Nabiela said...

@A-Chik yuppz.. klu kite pandai gune gimp, ape mende yg photoshop leh buat, kite leh buat..