Click Here To Main Page My Biodata To Share My Photography Artworks All My Stories Here Islamic Dakwah For Us Usefull Tips and Tutorial Order Here!

Sunday, September 25, 2011

Tutorial Gimp.. cara Membuat Header Transpereant

Slm.. atas permintaan sowrang nie.. die mintak suwoh Nurul uwt tuto... tuto wat header...

Nie Nurul uwt an...  Header transpereant punya! Nurul wat yg simple nye.. kalu kowrang dah mahir, nnti Nurul ajaw kan camna nak wat header yg cntik lak ok..

erm.. ok ikot step nie betol aw...

Ok, fes2 kowrang open Gimp kowrang.. pas2 klik file>new.. kat situ die ade tulis width ngn height.. kowrang wat 876 ngn 424.. Law kowrang nk ekot size sendiri pown x pa... Jangan lupe kowrang klik advance pas2 pilih transperency


Step nie pulak, kowrang bkk gmbaw kowrang yg nk letak kat header tu... Contoh Nurul letak doodle nurul.. doodle nie transpereant.. law transpereant kowrang hanye gi kat rectangle tool pas2 pergi kat imej kowrang 2...


Pas dh klik rectangle tool 2, kowrang scale kan imej tu.. sbb imej tu besaw... law imej tu kecik,x yah scale... haha.. lepas dah scale tu, kowrang gi kat sebelah kanan tu, klik new layer.. yg kat bawah sekli tu... law x paam, klik gmbaw atas nie untuk nmpak lebeh jelas..


Ok, step nie pulak, bile kowrang dh scale tu, kowrang potong lak.. tekan CTRL X kat keyboard kowrang atau tekan edit> cut


Pas2, kowrang gi kat header kowrang tdi... untuk paste.. klik CTRL V kat keyboard kowrang atau klik edit> paste..


Erm, yang tu klu transpereant, cmna klu bukan transpereant? erm, senang jerk, kowrang gi kat tool yg Nurul bulatkan tu.. pas2 potong ikut bentuk.. cm Nurul amek gmbaw bunge... pas dh siap, ikut step mcm tdi... Tekan CTRL X untuk potong atau edit> cut


Pas dah siap tu, kowrang paste pulak, lebih senang kowrang tekan CTRL V kat keyboard kowrang... untuk paste ok...


Akhir sekali kowrang wat tulisan lak... law x tau wat tulisan outline yg hitam kat tpi tu Klik Sini

Jadik la cmnie:



Ok, dah hbis.. Selamat Mencuba!


Dah Bace Tu Try Komen Pulak

7 Orang Suke Pink:

EyRa Lukisan Hati said...

tengsss nurul. buad tuto nee . nti buad tuto untuk yg lg cntik pulak ye :)

Nurul Ayna Nabiela said...

@EyRa Lukisan Hatiok.. np nyer la..hek2.. try wat cmnie dulu.. wat simple nyer dulu ok..

fifipinky said...

mne nk dpat gimp tu??hehe..
sory..sy bru lg...

Nurul Ayna Nabiela said...

@fifipinky gi kat link nie aw..http://www.gimp.org/

Nurul Ayna Nabiela said...

pas2 download....

fifipinky said...

okey..maceyh yer Nurul Ayna Nabiela
^^

Nurul Ayna Nabiela said...

@fifipinkymost welcome...