Click Here To Main Page My Biodata To Share My Photography Artworks All My Stories Here Islamic Dakwah For Us Usefull Tips and Tutorial Order Here!

Wednesday, November 30, 2011

Tolong Vote Nurul Dalam Pertandingan Fotografi

Hi.. salam korang... hari nie Nurul join pertandingan fotografi nie.. he3.. (walaupun Nurul bukan fotografi yang didaftar) hu2.. Nie untuk skdar suke2 je.... hehee.... Kalau ade rezeki, Nurul nk bli kmere... ngn duit tu simpan untuk U nnti.. simpan siket pas2 ksik mak duit tu.. hu2...





Kesian adik Nurul terakse jdik model untuk kontes nie.. hahaa..

Care nak vote sng je....
Mumule pergi kat fb official die... Klik Sini


Tolong ya.. vote.. cre nye mudah saje...
Mumule gi crik gambar nie dulu..



Pas2 nampak x gambar vote kat bwah gmbar tu??
Ok, klik situ.. he2...

Pastikan nme kat atas tu Nurul Ayna Nabiela ok...

Pas2 vote la.. hehe

Hu2... Nurul akan ucapkan ribuan terima kasih kat korang...
Dan kalau Nurul ade rezeki untuk mng, nurul akan buatkan freebies doodle untuk korang... freebies doodle couple, and singgle.. Dan bebrapa freebies header
Dan nnti Nurul wat giveaway untuk korang..
1) Seorang akn dpt template free + edit full blog dripd nurul
2) Seorang akn dpt full blog free dripd nurul
3) Seorang  akn dpt header free dripd Nurul
4) Seorang  akn dpt doodle couple @ single free dripd Nurul
5) Seorang  akn dpt doodle vector dripd Nurul.. (Korang leh tngk contoh doodle vector kat sini)

Nie je yang boleh Nurul ksik... Yang laen xleh.. hu2.. Nurul x de duit untuk ksik adia mhal2.. terserah korang nk vote atau x... nurul x memakse.. heheee



Ok la, terima kasih ek kalau da vote Nurul... Nurul x kan lupekan jase baek korang.. kalau korang susah lak, Nurul tolong.. ok.. kite sesame manusia kne sling tolong menolong.. hehee..

Try klik sini untuk mengetahui cara2 vote.. jangan lupa vote gambar wan Hazel tu jugak ok.. die dh ramai da orng vote die... Nurul lak?? huh! x mng kot... Korang ikut step yang sme ok, tpi crik gmbar mcm gambar yg kt atas tu ok!

Terime kase skli lgi diucapkan.. =)

Ok, c ya! wassalam




Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Contest I Love Photography

Sllm, sempene hari yg berbahagia nie, Nurul nak join kontes i love photography la..


Yeah! Nurul mmng minat photography nie.. he3..... Walaupun Nurul nie bukan photography yang didaftar.. ha3...

Ok la,  mcm biase la, kne ltak banner...


Syarat2 Dan penyertaan


1. Wajib follow blog Aina dan Anis untuk mengetahui perkembangan terkini.
2. Bagi satu gambar (maximum 2 gambar) yang korang dah edit secantik-cantikknya. Tak kesah lah, typography ke, bokeh ke and banyak lagilah, gambar korang sendiri pun boleh.
3. Buat satu entry yang bertajuk "Contest I Love Photography by Anis and Aina" and tampalkan sekali banner di atas ya.
4. Hantar link post tersebut di blog Aina kalau korang ambil dari blog Aina, hantar di blog Anis kalau korang ambil dari blog Anis.
5. Tag sekurang-kurangnya 3 blogger.
6. Cara penilaian - 40% mengikut kreativiti anda dan 70% dari Aina & Anis.
7. Wajib klik 5 link pergi ke blog die


Hadiah:

Hadiah dirahsiakan :) Aina & Anis cuma bagitahu 2 hadiah sahaja.tapi .. ade shawl, handbag dan byk lagi! nk kasi gempak! weee!
- Aqua Lomo - Hadiah Utama.
- Shawl


Mempersembahkan gambar Nurul yang nak dipertandingkan

Gambar pemandangan 
Jom tngok hasil photography Nurul mula kumpul gambar sejak raye aidilfitri tu Klik Sini


Oopppz, nak tau x citer sebenar gambar kat atas nie... penat tau Nurul jumpa dia.. ha2.. Klik Sini



Walaupun Nurul x der alat photography nie, insyallah dngn bantuan kontes photography nie, dpt la Nurul beli kamera.. kamera Olympus pun jadik la.. hu2...

Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Monday, November 28, 2011

Bulan 12 Layout Baru

Hei hei2 korang slm, smlm Nurul x update kan?
Harinie nie Nurul nk update siket...
Nurul harie nie tukar layout baru.. Sempene bulan 12 nie.. he3
X habeh2 tukar layout kan? hahaa
Dulu, tema Nurul tu, pink lembut
Kali nie tema template Nurul lak pink hitam+ comot2
Memang x  lawa.. Nurul bukannye kreatif sngat pun.. ha222


Jom mempersembahkan...



See.. bukannye cntik pun.. =p
Ok la korang.. nite!
Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Saturday, November 26, 2011

Snap Picture Ciptaan Allah

Slm, hehee.... slm maal hijrah tau... ape pengorbnan korng semene thun bru nie?


Nurul insyaallah akn berkorbn mase yg Nurul ade nie untuk beribadat kd Allah.. Sbb Nurul sllu lupe tnggungjwb Nurul sbgai seorang muslimah... dan Nurul begitu alpa untuk beribadat kpd Nya..
Nurul jga berazam untuk mengkhatamkn Al-Quran bgi ke 4 thun nie insyallah Nurul akan buat sebaek2 nye pde ramadhan akn dtng klu dinjngkan umur...


Nurul jgk nak berkorban sedikit mse untuk belajar.. Nak2 thun dn SPM.. o.O
Xmau ckp wooo..... Segale getarn ade sejak Nurul UPSR dulu.. cmne la aq SPM nnti.. cmner la...
rupe2nye mse berjln bgitu cpt skli kan??
Dulu Nurul kcik, ditimang2, dimanje2 oleh mak ayah.... Dulu kcik2 blajar ABC, skrng lak ABC nye tinggi2...
pemikirn pun smkin dewase.... dh berpikir da tntng rumah tngge, ank nk mkn pe esok, byar insuran, byar nie, byar tu.. adesssssss
ha3.. terlmpau jauh tu.. 
#tipu

BTW, dh lme da Nurul x share gmbar photography Nurul kn???
nie la die...
gmbar nie d lme da snap.. mls la nak msukk kt blog.. hhohoho.. tema kli nie ciptaan Allah sempene maal hijrah nie
mempersembhkan....

1) Gambar Awan


Lokasi: Berdekatan Makhkota Parade, Melaka
Masa: Time bas tngh bergerak

2)Gambar Pokok Bunga(Ciptaan Tuhan kan? cuma manusia yg tnm)


Lokasi: Berdekatan SMK Tun Tijah, Melaka
Masa: Time amek duit segatus hengget

3) Pokok Lepas Hujan Kot


Lokasi: Berdekatan Makhkota Parade, Melaka
Masa: Time bas tngah gerak


Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Thursday, November 24, 2011

Jom Maen Teka Teki

Assalam korang.. baek x arienie?




Arienie Nurul nak share 1 teka tki tok korang la...
leh maen tka tki nie kt kengkawan korang...

he2...


Soalan


Banyak-banyak tempat, di manakah air tidak pernah cerah?

Kenapa idung lembu berair?

Burung apakah yang paling penyayang?

Kalau seorang, sendiri tau. Kalau berdua, dua-dua sama tau. Bertiga, tiada siapa yang tau kecuali orang yang buat. Kalau berempat, lagilah tak tau... apa dia?

Apa dia: Bila kecik dia itam, bila besar dia jadik putih?
Kenapa Penggali Kubur Gali Kubur Tak Pakai Selipar??


Masa dia hidup kita menyanyi, masa dia mati kita tepuk tangan


4 orang awek cun berpayung dengan satu payung tapi nape tak basah langsung??


Jilat-jilat bila dah basah baru cucuk, jilat-jilat bila dah basah baru cucuk


Kangkang peluk, kangkag peluk, bila dah dekat climax pegang buah


Kenapa kucing tak boleh terbang?


Antara orang tinggi, pendek, gemuk, dan kurus yang mana paling banyak berkata-kata?

Kenapa Cicakman tak boleh terbang?

Kampung apa yang paling banyak hantu di Malaysia?

Jem apa yang tidak boleh dimakan?

Binatang apa yang dipelihara manusia tanpa disedari, dan diberi makan?


Kenderaan apa yang paling menakutkan?


Jenama apa yang paling mahal?


Sukan apa yang paling jahat?


Bom apa yang anti pada api?


Sel apa yang berada kat luar badan?

Jawapan


- Air hitam.
- Lembu tak tahu kesat idung dengan tisu. Lagi satu bau tuan dia.
- Burung belatuk. sebab dia bela atuk.
- Kentut.
- Micheal Jackson

- Selipar mana boleh buat gali tanah, guna cangkul lar hue hue hue!!
- lilin masa sambut Happy Birthday.
- Sebab tak hujan aduhai! Dahlah malaslah nak tanya lagi soalan bebudak pun takleh nak jawab!!
- Masukkan benang dlm lubang jarum.
- Panjat pokok kelapa amek BUAH KELAPA.
- Ada ke kucing boleh terbang?
- Pendek la. Pepatah melayu "pendek kata ..."
- Kerana dah takdir.
- Kampung Pisang. Banyak zombie.
- Traffic jem.
- Kutu.

- Lori hantu.
- Yamaha.
- Bad(jahat)minton=Badminton.
- Bomba.
- Seluar.
Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Anugerah Blog Popular

Hi... slm korang.. cmne ngn hri2 korang sebelomnye?

Nurul da lme da x update.. sbb nurul bzie ar...(benawnye dok umah je)
Nurul skrng nie tngh amek lesen. o.O
dlm umur 16 thun.. ha2..(cm2 pn nk keco)
n thun dpn Nurul nak moto nurul sndiri gi kola...
ya naek bas uncle yg kedek 2.....

ok, hrinie, nurul nk join contest anugerah blog pling popular..
xpat join kt iklan nufnang pun, kat tmpat blog len pun jdik le...

Jo la kite tngok


HADIAH BAGI PEMENANG AKAN DIUPGRADE SEKIRANYA BANYAK PENYERTAAN
hadiah:
-Video montaj perkenalan blog anda 
-Headset
-USB 2.0 4-PORTS HUB

*Sekiranya anda bernasib baik anda berkemungkinan mendapat sebuah EXTERNAL HARD DISK/IPAD!!!!!! T&S
(Sesiapa yang ingin menjadi penaja tambahan sila inform di FB Fixx Mikz)




Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Sunday, November 20, 2011

Tutorial Gimp Text Dalam Gambar

Hi, korang.. slm! da lma Nurul x update kan???? ha2..
and dh lme da Nurul x uat tutorial gimp...
Harinie Nurul nak wat tuto gimp pasal text dlm gmbar.. ape tu ek? jom tngok.. sng jer... nie Nurul amek direct trus kat youtube.. sng nk pham... he2..




Ok, slmat mencuba!
Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Thursday, November 17, 2011

Bila Greyson Chance Bergambar Dengan Aku!

Hi, slm korang...


Korang msti x cya kan Nurul brgambar dngn Greyson Chance?

Nak tau kisah nye cmner??

Aaa? still x cye? nk bukti?

Nie diaaa


Ok, Nurul citeee

Kisah nie bermula apabila Greyson Chance dan Najwa Latif sdng bergambar....

Time tu kbetulan Nurul blum mkn lgi..

Sdng jalan2, Nurul terdengar bunyik

KLIKKKK!

Bunyi ape tu?
ade orng tembak ke?
ape nme senjate die?
knape bunyik die klik?

Ouuu! tidaaaakk!
perassan ingin thu Nurul membuatkan Nurul ingin melihat bunyik KLIKKKK tu...
kira2 3000 meter Nurul berjalan..

Meredah hutan, menyeberangi sungai... sehingga kan ranting masih meleekat dkat baju pink Nurul... (sbb tu gmbar sparuh.. ha2)

Waaa.! terkejut nye Nurul! knapa najwa latif ade skali?
Sapa laki kat sebela die tu?
titibe sorang llki berpakaian wanita menghampiri Nurul dan berkata die tu Greyson Chance

Nurul tkut, nak pnggil ape kat die tu, Cepat2 Nurul ckp PENCEMARAN BUNYI!!

And Nurul msih ragu2 nak pnggil ape, sbb Nurul x brape dngr ape die kate tdi... nie disebabkan ade orng nyanyi dan keadaan situ sungguh bising

Nurl cpat2 nggil die akak

" Akak2 sbnrnye sye  x dngr ae yg akk ckp tdi"
dngan senyuman die tne lesum pipit dan nmpak gigi hitam sppruh smbil tersenyum, die pun ckp la..

" adik, die tu Greyson Chance"

Keadaan smakin x stabil! sbb time tu ade mesin rumput + suare sumbang pnyanyi yang x berbakat tu

Nurul cuma mendengr GRANDSON

Nurul pun berfikir, Tu Najwa latif pnya cucu ke? ke atuk die nye cucu?

Nurul pun ckp cm2 kat akk separuh laki spruh pompuan tu..

Die pun mnghampiri Nurul, 
Dlm hati, ape la Mak Nya nie nak buat kat aq nie? nape nie?

Die pun gi kat tlinga Nurul dngn kuat die mnjerit,,
GREYSON CHANCE LA BUKAN GRANDSON!

LOLLL! merah btul mka Nurul time tu...

titiba jer ade orng menepuk bahu Nurul dri blakang

TUUUPP

Oocot mak die tergolek sne tergolek sini, melompat, tergolek ke...

ADESS
melatah, lbih kurang 24 saat Nurul melatah...

" Adik nape adik dok kt sini, sini kwasan lrangn dik, nie untuk artis jer.. adik x leh msuk..."

O..OO die nie artis rupenye.,..

Sedang Nurul bersembang2 dengan orang tu, terlupe plak nk gi mkn....

Nurul tngok sgale bkat die yg die tunjukkan sementare Greyson tngh bergambar

Kebetulan die nie minat photography.. minat yg sme yg ade dkt Nurul..

4 minit berlalu, Greyson dah nk beredar...

" Stopppppp!"

Nurul ckp, pas2 Nurul ckp ngn photographer tu supaye tolong ambekkan gambar Nurul dngn die...

Nurul tnye la abng tu cmnie
" Abng, sye nk bergambar dngn greyson leh x?"
Abng tu ckp
" X leh, abng x dibayar untuk 2" nurul merayu sngat2 kat photographer tu, smpai la sorang nenek titiba dtng memerbtulkan keadaan..

" Cu., nenek pun nk bergambar jgk... kesian kan la kat nenek, nenek baru jer beli rben nie smalam tau..."

Titibe jer, photographer tu ambek gmbar nenek tu dngn greyson

ouu! Abng! x leh jdik nie, nape nenek nie boleh nae sye x leh ? o.O

" yerla, lpas nie adik lak yer"

Waaaa....... best nye!
terloncat2 Nurul...
Lpas nenek tu dan Greyson dh ambek gmbar, nurul un tnya la dngn abng photographer 2, abng cpt la, turn sye skrng nie...

" Sorry la dik, abng bohong je, Greyson dh nak blek da.. lpas nie die nak gi ngre laen plak, nk buat concert!

Waaa! geramnyeee!!!!!!!!!!

Dngan muka bngis nurul, akhirnye, slah sorang abng ksik pinjam Nurul lptop die...
nurul tnya
"napa ksik sye ltop nie?"
" Ok, adik abng dh bkk kan software Gimp nie..
Adik minat Gimp kan?  Edit la!"

Haaaaaa? dngn perasaan kecewa Nurul, terpakse edit jgak.. dah jdik!
nurul brgambar dngn Greyson...

Abng tu ckp, susah2 dhulu sng2 kmudian dik... weeek!
Abng tu mngejek Nurul,

Wa, kurang asam!!!!!!!!!

P/S: bertukar la ke Gimp.. sme jgak software nye sperti photoshop! ianya ringan, dan x berat! ha3...

Jadik, gna Gimp pun kite boleh edit! janagn menganggap spftware nie seperti bnde smpah, buruk dan x brguna!
Ikutilah tutorial dkat blog Nurul untuk pndai dlm gim nie! ha2!!!



Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Anugerah Blog Nuffnang

slm, harinie, Nurul nak msuk anugerah blog yang di anjurkan oleh Nuffnang..

Nurul baru bce.. ha3... sbb sblom nie Nurul x tau ape function die..

Lps Nurul dh bce, bru nurul tau yang nie anugerah blog..

Terima Kasih Nuffnang!

Nurul x tau la bnde nie dh tutup ke blum... tpi Nurul dah terbce, pencalonan di tutup
tpi Nurul ade terbce, die tutup 19 November nie...

x tau ne 1 yg btul
klu korang nak tngok amenda nie korang klik sini

Harap, ape yang nurul buat nie btul la... Kene wat entry psal nuffnang nie

Ok, i choose option A
Sorry i cant speak in english..
 I will speak in malay :)



Datang 16 Disember 2011500 penulis-penulis blog dari seluruh rantau Asia Pasifik akan berduyun-duyun ke Kuala LumpurMalaysia untuk Nuffnang Asia-Pacific Blog Awards2011 di Putrajaya MarriottAnugerah ini bertujuan bukanpenghormatan hanya penulis blog terbaik di rantau initetapijuga untuk membawa bersama-sama komuniti blogger dari seluruh Asia PasifikBlog Nuffnang Asia Pasifik Anugerahdibawa kepada anda oleh Volkswagen Malaysia dan Putrajaya Marriott.


Cerita Nuffnang saya

Saya mula mendaftar Nuffnang setelah saya mula membuat blog.. kira2 bulan Jun 2011
Saya mula tertarik pada Nuffnang apabila bloggers2 lain memberitahu apabila kita menyiarkan iklan Nuffnang akan mendapat sedikit wang apabila wang kita sudah sampai ke tahap pencapaiannya... Hal ini, boleh menambah hasil wang saku saya dan boleh membantu kedua ibu bapa saya untuk menjelaskan sedikit hutang2nya..
Alhamdulillah, pihak Nuffnang telah pun memberikan sedikit wang apabila membuat blog..
Hari demi hari wang saya semakin bertambah.. Walaupun sedikit, tetapi ia cukup bermakna buat saya..


Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Wednesday, November 16, 2011

Kenapa Seorang Ayah Tidak Membenarkan Anaknya Memakai Tudung


Nape? ayah die nie x benarkan anaknye memakai tudung?

Jom, tngok siape die..
Nie cma hiburan smate2

xder kne mngena yg hdup dan yg mati


Cm biase from bip... Buup Biip


Bapa Pukul Anak Kerana Pakai Tudung
Sadis betul...
Aku mengeliat sepuas puasnya. Nasib baik takder siapa nampak cara aku mengeliat. Mahu jatuh saham aku huhu. Tiba tiba aku teringat kisah semalam. Airmata terus berlinang.

Terasa amat sayu dan sedih. Salah ke kalau aku nak pakai tudung? Naper abah tak
benarkan? Buat pengetahuan korang, bapak aku ni jenis orang yang sibuk giler. Businessman yang sentiasa sibuk. Mak aku dah takder. Meninggal dunialama dah. Sedih sangat sangat.

Dari jendela, kelihatan cahaya matahari mula menjeluskan diri ke celah celah langsir tingkap. Jam dah 11:00 pagi. Perut lapar. Aku bangun capai tuala, masuk bilek mandi.
Lepas mandi, aku belek belek tubuhku pada cermin. Alangkah lebih cantik kalau aku bertudung. Aku nekad! Aku akan protes habis habisan kalau bapa aku tak nak juga bagi pakai tudung. Aku sanggup lari dari rumah.

Demi kebaikan yang aku pilih. Lantak la dengan ahli keluarga aku yang lain lain.
Semuanya tak nak pakai tudung! Tapi aku nak!!!! Aku turun ke bawah. Baru jea nak buka tudung saji atas meja, terdengar bunyi kereta masuk garaj. Aku jenguk melalui tingkap dan nampak bapa aku balik. Aikkkk, apahal bapa balik awal ni???

Dalam masa yang sama, aku rasa inilah masa yang terbaik untuk desak bapa aku benarkan aku pakai tudung. Now or never! Bila bapa aku buka jea pintu, aku bersalam dengannya dan tanpa lengahkan masa, aku kata, ""Daddy, cheq nak pakai tudung. Cheq nak!" Bapak aku terus jegil sebesar besarnya. Macam ada api keluar!
Panggggggggggggggggggg. Bapa aku hayun penampar ke muka aku! Tersepok aku
di celah set sofa. "Aduhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....sampai hati daddy! Cheq tau la daddy rasa malu kalau cheq pakai tudung. Salah ke kalau cheq nak tutup aurat cheq? Kalau
adik dan abg tak nak...."

Pangggggggggggggggggggg....! Bapaku labuh pelempang ke muka aku sekali lagi
sebelum aku abis bercakap. "Hang jangan nak bagi aku malu naaaa! Hang jangan nak buat pasai! Hang nak pakai tudung buat apa??? Dah 100 kali aku habaq, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG!!! Tu la, bila time kelas agama, hang ponteng! Nama hang aku boh "Razali", tup tup lekat jadi ZAZA sahaja! Memang
la dalam rumah ni semuanya tak bertudung sebab adik hang tu lelaki! Abang hang pun lelaki jugak!". Aku yang tersepuk celah sofa, terus menangis terkedu kedu. Dah la sakit kena tampar, kena pelempang. Tudung pun tak dapat jugak.

SALAH KAH AKU? SALAH KAH AKUUUUUUUU! OOOOO tidakkkkkkkkkkkkk!

p/s. Special thanks to fesbuk.. he3.. cume coy jer nie....

Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Sunday, November 13, 2011

Cite Boringku



Hi korang, slm!!!

Slm! 1 malaysia..

Ok, sempene harinie Nurul boring sesngat, Nurul nyanyi jap tdi... ha3

Sekadar susuke jer.. thun dpan x leh dh susuke cmnie..

Cuz, thun dpan Nurul SPM

o.O
Ok, tnpe membuang mse lgi, Nurul share kan 2 video Nurul yang dh upload kat youtube.,..

First video Nurul edit suare Nurul sbgai suare chipmunk...

nurul gna software audacity..
Leh edit kat sound kat situ.. he3

Nie suare Nurul yang dah Nurul edit chipmunks version






1) Bila cinta (chipmunk version) cover by Nurul

Download Here



Original video:


2) Bila cinta cover 

Download Here



Amacam? bad kan suare... dh tu slow pulak... hu2.... 
X per, untuk susuke jer :)
peace! hope korang like and subscribe tau.. kalau Nurul free lgi, Nurul wat lgi.. ha3
Dah Bace Tu Try Komen Pulak