Click Here To Main Page My Biodata To Share My Photography Artworks All My Stories Here Islamic Dakwah For Us Usefull Tips and Tutorial Order Here!

Monday, January 16, 2012

Masalah Kanak2 Hiperaktif

Slm, harienie Nurul nk kongsikan citer tntg masalah kanak2 hiperaktif nie... ha2
Sape kt sinie hyperaktif? ya! terlebih aktif....                          *Contoh kanak2 hiperaktif* 

Jom kite tngok masalah knak2 hiperaktif nie
Kanak-kanak yang sering dilihat tidak boleh duduk diam dan lebih gemar bermain biasanya disebabkan oleh sindrom yang dipanggil hiperaktif (ADHD - Attention deficit disorder). Kanak-kanak yang menghidap sindrom ADHD lebih bertenaga, cepat gelisah dan sukar memberi tumpuan.Biasanya ADHD ini lebih kepada kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan.
Hiperaktif (ADHD)
 • Kebiasaannya kanak-kanak hiperaktif ini boleh memahami dan berfikir tetapi sukar untuk memberi tumpuan atau perhatian. Oleh sebab itu kanak-kanak ini sukar untuk bergaul dengan masyarakat serta lemah dalam akademik. Hasil kajian oleh doktor perubatan moden sukar menentukan punca atau penyebab sindrom ini namun menurut mereka sindrom ADHD ini melibatkan faktor genetik. Menurut mereka ADHD berlaku di sebabkan perubahan kimia yang dipanggil neurotransmitter pada otak dan ada juga yang berpendapat saiz otak kanak-kanak penghidap ADHD lebih kecil daripada otak normal diantara 5-10%. Ada juga yang menyatakan ibu yang merokok ketika hamil boleh menyebabkan kanak-kanak hiperaktif.
  Faktor kelahiran pramatang atau bayi yang dilahirkan tidak cukup berat serta mengalami kecederaan pada otak semasa dalam kandungan juga dikatakan faktor atau punca kepada masalah hiperaktif.
  Sifat atau sikap kanak-kanak hiperaktif
  - Kanak-kanak hiperaktif biasanya akan bersikap degil.
  - Mereka suka membantah.
  - Suka melanggar peraturan terutama di sekolah.
  - Lalai dan tidak memberi tumpuan.
  - Sering merasa tidak puashati.
  - Sering tertekan.
  - Menghadapi masalah dalam pelajaran.
  - Menghadapi masalah dalam hubungan sosial.
  - Cepat takut dan risau.
  - Suka berpeluh dan mengalami masalah sakit perut atau cirit birit.


  Ok, babai korang.. smpae sinie jerw!

Dah Bace Tu Try Komen Pulak

0 Orang Suke Pink: