Click Here To Main Page My Biodata To Share My Photography Artworks All My Stories Here Islamic Dakwah For Us Usefull Tips and Tutorial Order Here!

Wednesday, February 27, 2013

Tutorial Buat Template Sendiri Bhg1






Ait korang... korang nk x buat template sendiri....??

And korang nak x buat blog template cm Nurul nie?? Nie template sendiri tw... Rasenye ramai dh orng wat request tentang template nie.... Nurul je yg mls nk wat... hahaaaa....

Susah tw sebenrnye.... Nurul wt nie pun bgai nk gile dh.... bnyak sngad kod tu....

Tpi x pe, skrng nie Nurul dh tao.... so, ape salahnye klau Nurul ajar cmner nk wat tmplate sndiri kn kn????

Rasenye, Nurul lom tengok orng buat tuto tntng wat template sndiri.... Mungkin ade setengah2 orng.... ehhe.....


Xpe, kalau korang FOLLOW Nurul and IKUT (eh bukan sme ke? hahaa) perkembangan Nurul, korang leh lanjutkan satu per satu care nk wat tmplate... Dont worry, Nurul bgi korang sng punye... hehe..(eh yeke) ahaha...

Ok lewtew dripd Nurul dulu terkial2 cmner nk wt template sndiri kn... nnti, dlm part-part yg laen lak, Nurul ksik direct kod.... Korang just copy and paste je....

BTW, kalau nk wat tmplate sndiri nie, korang kene ubah BLOG KORANG KEPADA MINIMA TEMPLATE......

Sbb ape ek kene tukar minima template? 
Sbb minima template nie mudah untuk mengedit design2 blog....


Ok Pengenalan untuk membuat template sendiri:

1) Template sndiri nie mempunyai 4bhagian.... 
iaitu
---> Header
---> Outer Wrapper
---> Footer
---> Background


3 perkara di atas adalah wajib untuk memasang template.... Apabila korang gabungkan ke tiga2 nya, baru ar jdik 1 template blog.....

mengenai background pulak, korang kene samekan dengan template korang okey... Eh??x paham ek.. xpe2.. follow step di bwah...


KALAU KORANG NAK SAVE TEKAN RIGHT CLICK--> OPEN IMAGE IN NEW TAB--> SAVE IMAGE AS

(sbb ape Nurul suruh wt cmnie... Sbb takut klu korang save direct, ukuran untuk blog tak sme) ukuran jdik lari...











Erm... cmnie lhha yang Nurul mksudkan.... BTW, yang hijau tadi tu adalah untuk background korang.... Kod akan diberi kemudian... So, rajin2 lha FOLLOW Nurul untuk mengetahui perkembangan selanjutnya... ye ndak?? >_<


Template kt atas tdi adalah template yang korang kene buat.... Nurul pecah2kan... kalau digabungkan ajdik cmnie:

Nanti kalau korang dh cntum2kan, Akan jadik mcm blog Nurul nie....


Haa seee lawakan... hahaa(lawa ke) =_='

Okey2... kalau korang pndai PHOTOSHOP, korang leh lha tiru cenggitu.....
kalau korang x tauw care nk godek2 photoshop wat bentuk cenggitu, tak pe, Nurul kasik freebies untuk tulang belakang template.... korang just save.... n korang wat lha corak untuk header korang......


Di bawah adalah salah satu contohnya:

Korang leh ambek ea... hehe....

 Freebies 1:

Header


outer wrapper

footer


background



-----------------> Ok, korang leh ambek contoh blog di atas... n korang pandai2 edit lha di bhagian HEADER DAN FOOTER okey?? bhagian BACKGROUND DAN OUTER WRAPPER lak, jngn sentuh..
means jngn edit.. ehhehe...


korang leh tngok contoh edit mcm contoh yg Nurul ksik mumule tu... Greengurlz Aimi tu..... okey? Korang edit lha cmner pun.. asalkan koragn bhagia!! hahaaaa



Ok, bwah nie pulak freebies yg ke 2.. jngn segan2 ambek je..... xD (baik pulak aty aq arie nie =_=')

Freebies ke 2:






-----------------------------------------------------------------


Freebies ke 3





---------------------------------------------------------

Freebies ke 4






-----------------------------------------------------------


Freebies ke 5:






------------------------------------------

Freebies ke 6:





---------------------------------------------------------


freebies ke 7:





----------------------------------------------------------

Freebies ke 8:





----------------------------------------------------------------


Freebies ke 9:










Hahhaaaa... ok smpai di sini sahaja okey!! Korang edit dulu, nnti dlm bahagian 2 Nurul kasik kod untuk diubah okey....



-----------------END PART 1------------------














Dah Bace Tu Try Komen Pulak

0 Orang Suke Pink: