Click Here To Main Page My Biodata To Share My Photography Artworks All My Stories Here Islamic Dakwah For Us Usefull Tips and Tutorial Order Here!

Saturday, July 6, 2013

Pandangan Aku Dengan Tingkatan6





Ya itu muka Nurul time tingkatan 6.....

Ok, sebelum tu, Nurul memang x sangka lah akhirnya Nurul msuk form6...
Yeah~ sbb cita2 Nurul pas SPM ialah sambung diploma dengan kos Multimedia @ seni grafik....
Minat giler kot ngn subjek tu... Huhuhuuuu


Oleh kerana Nurul xdapat U kerajaan malah Poli pun xpat, Nurul pernah bertekad nak msuk swasta....
Nangis2 tau nak ambek kos nie, yela dah minat yang mendalam sanga sangat sangat sangattttttt!!

Tapi Nurul pun mintak pendapat kengkawan yang rapat ngn nurul dan juga bantuan Allah untuk memudahkan sesuatu perkara...

And, mumule hampeh apabila diorang ckp, "MASUK JE TINGKATAN6"

Sbb, Nurul actually pandang rendah gk mumule tentang form6... Yerla, dah lah susah pastu kena pakai baju sekolah laa, terikat dengan peraturan sekolah la..
And bila Nurul kaji2 balik sebenarnya tingkatan 6 nie taraf dia lebih tinggi berbanding dengan student DIPLOMA dan MATRIKULASI...

Susah?
YE! mumule Nurul masuk kata form6 nie susah, form6 nie susah, mampukah aku skip? mampukah aku belajar laju? mampukah aku????

Sebenarnya tak lah susah mana pun lah!!
Wat Nurul takut je time masuk tu....
Yela, Cuz Nurul xnak kejadian ambek kos aliran sains akan berulang...
Bila Nurul pikir2 balik,time SPM tu Nurul study mcm tu cmm tu je.... Thatz why result sc biasa2 je...
Pastu Nurul bandingkan ngn owng lain....
Ye, "sebenarnya aku boleh belajar"

Nurul ada tngok kat Internet, cmm ne nak "UP" kan diri kita balik....
Dengan cara cmner kita leh raih kejayaan...

Nurul listkan cmner nurul leh raih kejayaan.. Subjek yg Nurul dpt A, Nurul study keseluruhan subjek tu nak 2 ke 3 blan nak pekse baru Nurul tekankan kat subjek tu.. And ada subjek yang Nurul xpenah hafal pun topik tu n ada yg besok tu nak pekse baru belajar topik tu.....

Ada jugak subjek lain, Nurul x belajar langsung... And cikgu Nurul x pernah ngajar.... ya~ truk kan?
Tapi nape Nurul leh meraih kejayaan??

Ye! kalau lah Nurul study dari awal msuk sekolah, mesti dh dpt banyak A....

Itulah perkara yang terngiang2 kat kepala Nurul, yang sebenarnya Nurul leh buat.....
Dan kalau study hard lagi  untuk subjek form6, insya Allah leh capai target....

Sebenarnya dulu Nurul jeluz tngok kawan Nurul dia lebih dripd Nurul....
Dia x study pun leh dpt markah lebih dripd nurul...
N, Nurul baru sedar, sebenarnya kalau nak berjaya jngan tngok mcm tu, tpi tngok usaha dia..
Bukan tngok ke-genius-an dia....
Ada orng sekali je leh tngkap dan leh lekat...
tpi kita beza2 kan??? Nurul lak bukan leh baca sekali lekat trus.. tak....

Jadik kita sama je..... Insya Allah dengan usaha dan tawakkal kpd Allah, kita leh raih kejayaan tersebut....

"MAN JADDA WAJADDAH"


Dah Bace Tu Try Komen Pulak

0 Orang Suke Pink: