Click Here To Main Page My Biodata To Share My Photography Artworks All My Stories Here Islamic Dakwah For Us Usefull Tips and Tutorial Order Here!

Friday, February 21, 2014

Kelebihan Tingkatan 6




Result SPM dah nak dekat dah nie.. Adik2 lepasan SPM mesti dah kompius kan nak pilih kos apa pasnie...
Nak ambek kos yang minat, tapi tak layak..
Nak ambek kos yang minat, tapi mahal la pulak...
Atau
"Aku tak tau apa yg aku minat"

Adik2, jangan risau...
Tau tak, adik2 boleh ambek tingkatan 6?
As your information, form 6 nie banyak benefit tau tak..
Akk ingat lagi time akk ambek form 6.. Serius, akk menangis sbb tak nak masuk..
Nie kes dengar ckp orng lha nie.. Adehh =='
Akk pon sama mcm adik2... Time dpt result SPM tak ada lha begitu baik sngat.... Nak wat mcmner kan, bkan rezeki... :")
Tau tak, akk tak dpt msuk form 6? Warhhh sedih kot..
UPU tak dapat, Poli (first intake) tak dptt, form 6 pun tak dapat... Matrik lak hampehh.. mana ada apply ==''

Then, banyak sngat surat2 daripada swasta... menimbun, ada yang smpai memaksa orng untuk ambek IPTS tu... Sbb kejar minat kan??

Ok, nie nak story sikit lha
Akk buat rayuan form 6 sume.. And, alhamdulillah dpt.. First akk belajar subjek form 6, biasa2 je.. Tapi kene study hard lha kan.... Kene lha rajin bertanya... Mana ada dalam dunia nie senang nak gapai cita2?
Sedangkan Thomas Eddison sendiri pun buat filamen dalam mentol lampu sebanyak 10ribu kali...?
Kan?? Albert Einstein? Dia ada masalah untuk membaca...
Memang x semua manusia dilahirkan genius... Tapi kalau malas, cmner nak jadik pandai... =='
(Eh, aku ckp orng je lebih ) :3

Dulu, form 6 guna sistem terminal, and sekarang modular.. So sng lha sikit kan .. Ada masa untuk ubah pointer sem2 sebelum tu... Form 6 nie tak lama lha, setahun setengah je....
1tahun 6 bulan je rasanya.. Bulan 11 exam last STPM.... 
Kalau adik2 nak tahu, tingkatan 6 nie ada kuota khas kat U tau.. untuk student2 form 6 je...

Ok... Memang form 6 nie terikat dengan peraturan sekolah.. Duduk kat kelas lagi.... Cikgu masih membebel kat depan knp tak siap homework....
Tapi kalau kat U?  Memang lha boleh pkai baju sesuka hati... Adik2 nak belajar ke nak glamour nie? cecite...
Adik2 kan dah selalu duduk kat suasana sekolah? Jadik apa yg jadik msalahnya??
Form 6 boleh pergi kantin.... Kalau tak tau, boleh tanye cikgu trus.. Kalau kat U? ada ke lecturer tu guide korang mcm kat sekolah dulu? check homework satu2? ada? asalkan buat, hantar sudah.. kan??

Lagi 1, form 6 nie jimat kos... Korang tak yah nk duk hostel bagai... Sbb form6 nie meluas.. setiap daerah ada... Boleh tukar sekolah akalu tak nak... And, form 6 nie bukan untuk budak2 yang tak dapat masuk mana2 okey.. Jangan ckp mcmtu.. Sbb ada je budak matriks masuk form 6...
Kalau korang msuk form 6, duit belanja korang murah.... berbanding diploma... yg telan berpuluh2 ribu tu untuk makan.. Dengan duit hostel, PTPTN, Yuran... arghh!!!! kalau banyak duit tak ape, kalau mak bapak cetak duit tak pe.. Nie bagi yang tak ada pape, nak susahkan mak bapak lagi ke??

Form 6 tak perlu bayar... Setahu akk, akk perlu bayar RM10 je untuk pendaftaran orientasi... Ada orng yg msuk lmbat, dia tak byar lngsung... Ala, pling tak pun byar PIBG je.. ==''
Kalau diploma sume, yuran dah berapa? yuran je dah mencecah beratus2... Kalau kerajaan murah sikit, kalau swasta? ada yg smpai  RM900 untuk pendaftara. lagipun, swasta nie adik2 kene carik betul2 yang murah, jangan nak maen ambek je swasta tu... Ada je yang kene tipu, PTPTN tak hbis bayar lagi, kolej dah berhenti... Pastu? kalau nak smbung degree? PTPTn lagi... kalau Diploma dah RM15ribu, degree lagi, dah berapa? Hutang lagi.. ? Erm...

Ok, benefit yang seterusnya form 6 nie tak perlu beli buku mahal2.. Pling mahal pun lha buku Longman tu RM35.00 rasanya... kalau guna popular kad, dpt murah, kalau dpt baucer buku, boleh beli lagi untuk sem2 seterusnya, lagipun buku form 6 nie melambak kat Popular tu... tinggal ambek, and beli je.... Kalau diploma, ada je buku yang mencecah beratus2... Baru 1 buku je tu... 

And, pasal MUET pulak, Form 6 setiap minggu ada kelas MUET... Cikgu pun fokus je kat korang mcm sekolah biasa tu.. akalu salah boleh tunjukkan.. Sentiasa training speaking sume....
Kalau diploma nak ke degree? korang kene ada kelas sendiri.. Belajar sendiri.... Trak ada dh belajar cmm kat sekolah, salah betulka, training setiap hari...... 

Kalau student form 6 nak pergi degree, dh boleh berdikari dah.. Sbb dah training kat sekolah.... Form 6 sentiasa buat pembentangan.... Untuk hilangkan rasa gugup time masuk U nnti.... lagipun, time sem 2 form 6 ada wat PBS.. (mini thesis). Jadik, time kat U nnti, lecturer tak perlu ajar lagi, kite dah tau mcmner nak wat thesis.... lagipun lecturer nie mana ada ajar sngat.... Dia nak senang je keje dia.... Dia tak tau deritanya kita.. kan??? Diploma mana ada wat mini thesis..? Sbb tu lha form 6 nie lebih susah daripada diploma....

Kalau pointer nak msuk U, untuk form 6, 3.0 dah okey dah... ada orng 2.7 dah boleh masuk U... kalau diploma, 3.5 tak tentu lagi dapat msuk U...

Kalau dari skop pembelajaran, form 6 nie luas.... nama je ada 4 subjek, tapi sub topik dia banyak...... 

Keburukan form 6 nie, korang kene duduk suasana sekolah, kene belajar betul2..... Jadi, usaha dengan gigih kalau dah msuk form 6 nie..... Okey??? 

Ok lha, smpai sini je.. Akk ckp nie sbb akk pun ambek form 6... Nnti senagn bila msuk U... Sbb dah biasa dengan pembentangan sume.. tak ada lha guugp.. Kita dah diajar ... :")



Dah Bace Tu Try Komen Pulak

2 Orang Suke Pink:

dila said...

Assalamualaikum kak .. kak ambik form subjek apa? N akak boleh tk bg tip sikit cara belajar kt form6 ni .
Harap akak balas . Terima kasih ^_^

dila said...

Assalamualaikum kak .. akak ambik form6 sibjek apa? Boleh tk bg tip cara belajar dekat form6 ni . Harap akak dpt membantu . Terima kasih @^_^