Click Here To Main Page My Biodata To Share My Photography Artworks All My Stories Here Islamic Dakwah For Us Usefull Tips and Tutorial Order Here!

Monday, June 30, 2014

Baju I Am First Batch Dapat Sambutan


Assalamualaikum..

Alhamdulillah, bak kata orang, kalau usaha, mesti dapat apa yang kita usahakan tu kan??
Tapi, jangan sedih bila kita tak dapat apa yang kita usahakan...
Mesti Allah akan gantikannya dengan yang baru..


Bisnes secara kecil2an.. ALhamdulillah, even tak ramai pun order yg nurul targetkan nak smpai 50helai baju tak kesampaian... Tapi bolehlah baju I Am nie dapat juga diterbangkan kat Pulau Pinang, Perak, Sabah.... And lain2 lagi... 

Haritu Nurul baru je buat baju I Am wrna hitam sahaja... Sebab baru je mula dalam bidang printing nie... Kita semua kena mula dari bawah dulu kan? :')

BTW, pengalaman time nak hantar baju nie kat pos memang sungguhhhhhh penattt gilosss! tau tak~

Sebab nurul time tu lepas je balik sekolah dh kena rushing pergi kat pejabat pos, pergi balut baju, pergi bungkus sana , beli solatep, pinjam solatep.. Hihihii~ 
See, nurul balut baju tu semua kat dalam kereta.. Trpaksa parking kat dalam Tesco and tahan la segala malu and segan nie.. haaa

Tapi, setelah semuanya selesai, mmng lega sangat5.. Walaupun semua duit Nurul dh terbang pergi bayar hutang n bayar saman JPJ.. Hahhaaa(careless lagi, padan muka) =='

Takpe la.... Asalkan kita dh usaha kan kan.....
Hehehe...  BTW, jom order baju I Am batch ke dua pulak!
Ada plbagai wrna tau... Tambahan lagi... Hrga baju nie trmasuk postage!! Wuuu~ Murah!! 

Kelebihan:
-Baju 100% cotton
-Tiada limited huruf
-Harga termasuk postage! (tmbahan dikenakan RM5 untuk Sabah sarawak)
-Ada plbagai wrna!

And lagi 1! 
Ada baju t shirt I AM MINI DAN BAJU SAIZ BUDAK!!!
Jom order!!


Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Sunday, June 8, 2014

Bila Terbit Perasaan Sayang



As salam

As a human, kita tak leh lari daripada perasaan sayang right?
Sayang kepada Allah, sayang kepada nabi, ibu bapa, rakan2 dan him/her


Namun, tau tak betapa sakitnya kalau hati kita disakiti?
Ye! btul2 perit kan..

Ada orng yg ditinggalkan 
Ada orang yang bertepuk sebelah tangan...

Memang kadang2 tak wajar pun kalau tiba2 terbit perasaan SAYANG ketika muda..
Tapi? Memang susah nk control perasaan syg nie kalau dia sendiri tak tahu kan?
Ermm...

Kadang2 susah nak dptkan hati seseorang... Padahal kita nk ambik dia dalam keadaan yang halal..
memang perceraian berlaku pada perkahwinan yang muda..
tapi awak tau tak, kalau rindu kat seseorang tu boleh membuatkan kita menangis?

But, kalau tak ada cinta, tak ada wujud perasaan sayang, minat, suka dan rindu...
CINTA, MINAT, SAYANG, SUKA tu nama ja sama
Tapi maksudnya berbeza...

Sama juga rindu
Rindu tu akan wujud kalau kita cinta dekat orng tu...
Tapi adakah dia tahu yg kita rindukannya? Mungkin~
hanya berdoa
Tapi awak tahu tak, apa kata kalau awk rindu, awak buat solat hajat....?
Nurul pernah buat, tapi makin sayang dekat orng tu ada lha.. Huhuhu~

Tak apa lha kan, yg selebihnya kita serahkan padaNya
Asalkan perasaan rindu nie tak ada lha pemikiran kita memesong perkara negatif...

Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Tuesday, June 3, 2014

Lukisan Lagi


Gmbar Aaron Aziz sbnrnya nie.. Hehehe.. Tapi -_-
Gmbar siapa lha yg jadik nie pun tak tau


Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Sunday, June 1, 2014

Keunikan Kaum Baba Nyonya






Hehehe, Baba Nyonya, sape tak tau kan?? Kaum yang paling unik sekali di Malaysia...
Dan antara kaum minoriti yang paling unik sngat2...

Pasaipa Nurul kata mcmnie? Sbb nya kaum Baba Nyonya nie merupakan kaum yang mengikuti adat dan tradisi kaum Melayu tau.... 
Kaum Baba Nyonya nie berasal daripada hasil asimilasi(kahwin campur) antara Melayu dan Cina...


Bila kaum Baba kahwin dengan Nyonya comfirm akan ikut tradisi Baba Nyonya...
Kalau Baba@Nyonya berkahwin dengan pure chinese, tradisi Baba Nyonya akan berkurangan ...

Apa yang menariknya tntng Baba Nyonya ini ialah kalau panggil dengan ahli keluarga yang lebih tinggi pangkatnya seperti makcik kita atau pakcik kita, kita tak boleh panggil dia uncle or auntie...
Dia ada nama sainstifik dia mcm Mak Ko....

Haaa! Satu lagi yang menariknya tntng Baba Nyonya nie korang jgn terkejut pulak orng Baba Nyonya nie selalu gelarkan anak lelaki @ lelaki sebagai "Anak jantan"

Contohnya "Mcm ner dengan anak jantan kau?"
nie bukan bahasa kasar tetapi mmng kaum Baba Nyonya panggil jantan tu sebagai lelaki...


a) Segi Bahasa

Kaum Baba Nyonya nie tak reti berbahasa Cina... Atau orng selalu panggil kaum Baba Nyonya nie "orng cina ttpi bukan cina"
Lepastu kaum Baba Nyonya nie ada  pengaruh orng Jawa....
Contohnya orng Baba Nyonya nie panggil "piring" untuk pinggan
Kalau "sampai" , kaum Baba Nyonya nie akan panggil "sampe"

Hohooo.. Unik bukan??


b) Segi Makanan

Memang tak dinafikan kaum Baba Nyonya nie selalu makan pedas... And sambal tu mmng makanan wajib ar bagi diorang... Diorang boleh masak sambal, asam pedas, belacan sbg menu harian mereka...
Baba Nyonya nie jugak tak pakai penyepit (chopstik) untuk makan.... Malah, diorng nie makan guna tangan oo!! Pantang ar bagi diorng makan pakai chopstik....

Tapi perubahan zaman dh membuatkan tradisi Baba Nyonya nie semakin lama semakin hilang...
Mcm diornga kebanyaknnya dh makan guna chopstik dah... Jarang dh guna tngn... Yang paling penting, diorang nie tak makan si binatang pink tu, hihiiii~ Ada sesetengah orng je makan....

Kalau hidangan untuk tetamu, diorng akan hidangkan mkanan Melayu...



Pic no 2 tu lauk2 untuk vegetarian.... Hehehe...



Budaya salam tak dilupakan... Ang's Family, hehe...



Haaa, BTW kalau nak info lebih lanjut, leh pergi dekat Baba Nyonya Heritage Museum , Malacca  yg terletak di Jalan Tun Tan Cheng Lock yeaa....
Kat situ ada persatuan Baba Nyonya... Sape2 yg nk wat kajian kat situ leh dtng... Setiap hari Selasa , kaum Baba Nyonya ada buat dondang sayang .... Waktu malam rasanya... Hehe...



Dah Bace Tu Try Komen Pulak