Click Here To Main Page My Biodata To Share My Photography Artworks All My Stories Here Islamic Dakwah For Us Usefull Tips and Tutorial Order Here!

Sunday, August 24, 2014

Pengalaman Pertama Buat Latihan Thesis


Gmbar di Muzium Orang Asli

Gambar Di Muzium Orang Asli

Assalamualaikum...

Ok, aku nak citer nie pun hanya berkongsi pengalaman je, tak da mksud nak riak bagai or what..
Bila tengok tajuk entri aku kali nie.. Macam aku nie pelajar degree yang baru nak grad pulak kan... Thesis bagai -_-

Tapi itu la... Student form 6 dah diberi latihan untuk buat thesis... Fuhh, 3 thesis kena buat dalam tahun nie haa.. Adoii, pecah pale otak oo...2 thesis kena buat secara individu, 1 thesis buat secara kumpulan... Actually ada lagi 1 iaitu pend. Seni.. Tapi tak dikira mcm thesis la.. Sbb hanya praktikal je... 

Pengalaman aku time sem 1 tak tertekan sangat la... Cuma aku ada rasa aku nie sape la kan ... Aku ada la sikit2 terkejut dengan sekolah baru aku...
Ramai yang kata form 6 susah la, penat la, buku tebal nak mampus la... Apa la, aku daftar form 6 pun alamakk aii, aku masuk form 6 ke, mesti susah giler nie, mesti tajuk pun susah giler... nie! Arghh!!! 

Disebabkan aku nie lurus sangat pergi percaya cakap orang tu, aku pun sampai nanges2 tak nak masuk form 6 nie... Cis.... Bila aku first masuk kelas nie aku kena turun bawah, kelas seni... kawan2 aku kata semua cikgu baik2... Kecuali cikgu seni... Adumaakkkk aii...
Dah la aku ambek kos seni sebab aku nak seni, nie cikgu garang pulak, habis aku kena belasah kaw2 ...

Lepas habis pendaftaran (Aku masuk 2nd intake), aku kena turun bawah, pergi bilik seni.. Dah la naik tangga penat, turun tangga tu bila entah habis penghujungnya....

Okey, aku pun masuk dengan tak tau malu... Tiba2 cikgu kata, 
"Aik, knapa datang baru sekarang? kenapa tak datang time hari first tu? "

Aku pun 
"Err,, Sebanrnya cikgu... ermmm"

"Okey, kita smbung"

Aku dengar cikgu membebel kat depan tak da la susah mana pun.. Belajar media kering, media basah sume... Tapi yg membuatkan aku terkejut, kawan2 aku kat dalam tu fokus gilerr kot! hahahaa!
Aku punya sekolah tu, kalau budak kelas A je yg fokus seteruk mcm tu... Kelas aku yg sekolah lama tu kemain hu ha hu haaaa mcm beruk terlepas... kacau perempuan la, kacau cikgu la... Buat cikgu marah la....

Adehh, mungkin form 6 nie kan sekolah kluster, kluster la jugak murid2nya kan.. Ekhemmm! 
And, aku pun fokus la.. Dulu aku alim, duk diam je... Smpai kawan aku minat dengan sikap aku, Hhahahaa!Itu semua permainan duniawi je! Lepas kenal aku, tengok la aku mcm ne.... Bukan takat pendiam lagi tau!

Eh, terlepas tajuk pulak ea... Lari nau tajuk kita pada malam yg berbahagia ini...

Ok, masuk sem 2, aku masuk je hari pertama dah cikgu bgi pengenalan tntg kajian.. MPM ada bagi 2 tema untuk Pengajian Am... Sekolah aku ambek tema sukan dan permainan.. Kena carik sendiri dan tak leh sama dengan orang lain! Haa! ambek kau! tak leh tiru! Aku memang la time tu masih blurrr lagi, apa la bnda alah nie, smpai kawan aku kena terangkan berkali2, hehehe... Objektif kena buat 2 je... So, time wat dapatan , kena capaikan kedua2 objektif tu...

Sejarah lak, aku lupa dia bagi dalam 4 ke 5 tema mcm tu la... Aku pilih sejarah  etnik Baba Nyonya di Banda Hilir... Huhh, nasib baik bapakk aku keturunan baba nyonya.... 

Serius aku cakap, memang aku kena kejutan budaya time masuk sem 2 nie.. Asyik pg sana pg sini, 
Pengajian Am aku buat tajuk Sukaneka di Tadika Jaim Peringgit...

Kemain payah lagi nak bagi soal selidik... Nak buat, nak print, salah lagi.. Huh =='
Nak dapatkan tu lagila payah, kena tunggu nk dekat sebulan kat bubudak tadika tu bagi kat aku balik... Memang duit aku sem 2 tu melayang kat tmpat print je, smpai abg sana pun kenal aku... Siap lagi duk mengusya aku.. Cina pulak tu -_-
Ok, tak penting!

Sejarah pulak, lagi la payah, duit aku habis kat minyak je.. Pgi muzium sana, pgi muzium sini, jumpa sedara aku, jumpa orang sana, jumpa pakcik sana, tanya orang sana.. Daripada aku nie seorang yang pendiam dan pemalu (Ceit!) tukar kepada seorang yang tak tau malu . hahahaha! 

lepastu aku kena rakam perbualan la.... Save, burn! nasib baik laptop aku baik je time tu tak wat kecoh, paling tak pun dia hang je... 

Tapi memang tak dinafikan la, time sejarah tu, aku bnyak kali pergi muzium yang tak pernah aku pergi...
See? Evven aku duk Melaka, time aku nak buat research la aku singgah kat A Famosa.. Hahhaaa, tak pernah2 sebelum tu jejak kat sana, aku paling tak pun pernah tengok A Famosa kat poskad je.. Santek je tngok.. Heehehee... Bocor dah rahsia...

TIme aku wat kajian 2 thesis nie a.k.a PBS, aku balik pun pukul 6 petang, smpai malam pun ada gak, tidur pun 3 pagi.... Tak pernah2 aku struggle mcm tu, hehehe...

Tapi kalau bab ulangkaji tu aku tambah kan masa lagi, tak tidur malam.... Pening giler woo~
Tapi kan, apa yang aku study, apa yg latihan yg pernah cikgu bagi, tak sama dengan exam! Soalan dia bertubi2  susahnya !
nak2 sejarah, BM.. Perh!! Saoaln dia yg mengancam...

As you know, form 6 punya skema strict sangat sangat sangat tau tak!
Even jawapan korang betul, tak semestinya betul!
Kena betul2 ada dalam skema.... Terutamanya Pengajian Am.... memang la.. err -_-
Dah namanya pengajian Am kan... erm 

Conclusionnya , form 6 nie time belajar tak payah, tapi bila menjawab exam payah, soalan dia sengaja nk putar belit.. Ala, macam korang nk pergi Tesco ikut laluan jauh, sebenarnya Tesco tu depan rumah korang je... Ha, mcm tu la ... 

Tapi, benefit form 6 nie ada banyak tau...
Korang dh dilatih buat mcm2.. Presentation pun banyak buat... Buku form 6 tebal2, 1 sem tu buku tebal form 1-3 punya buku tu.. 1 sem dalam 5 bulan... kena hbiskan tebal mcm tu.. kalau 3 sem? errr.. kiralah berapa tebal... Nie belum masuk subjek2 lain.....

lagipun sekarang fm6 dh dilatih wat thesis... kat U nnti, lecturer tak suka mmbebel pnjg nie cm ne nk wat thesis daripada A smpai Z, Lecturer cuma cakap buat nie buat tu, Ok, buat sendiri.... 

Kecuali dpt lecturer yg baik la.. Itu nasib... Apa2 pun, actually study mana2 je boleh kan.. Yg penting quality.. AKu pun ngaku aku pun bukannya berkualiti sngat... 

Dah Bace Tu Try Komen Pulak

0 Orang Suke Pink: