Click Here To Main Page My Biodata To Share My Photography Artworks All My Stories Here Islamic Dakwah For Us Usefull Tips and Tutorial Order Here!

Thursday, September 18, 2014

Libester Award By Lekat Lekit


Assalamualaikum w.b

Time aku blogwalking tadi, terjumpa la Liebster Award nie...
Lekat Lekit gurl nie bgi soalan naaa ....

Hhehee, jom jawab! pemenang bertuah akan dapat percutian 3 hari 3 malam kat hotel 6 bintang tau! Bayangkan!!!

Dapat tiket free lagi gi Legoland, hehehe..

Ok, tipu je sume tuh... Pembaca betuah dapat RM10 topup... Ala, ambek je, mana tau bertuah ke.. hehe, mana tauuuu

Ok soalan2nya:

1) Kat mana korang jumpa blog lekat lekit? Melalui bloglist blogger , group atau lain2??

- Ok, aku actually baru je jumpa blog lekat lekit nie kat group KBBA.. Trus baca, trus follow, terus buat entry... So fast kan?? kannnn kannn!!? :P So, aku baru je kenal blog nie 3 saat yang lepas...

2) Apa yang tak suka tentang blog lekat lekit??

-Ok, dengan nama blog lekat lekit nie aku tertarik je kenapa lekat lekit?? Hahaha, aku tak suka blog nie sbb melekit je, hahahaa :P gurau gurauu~

3) Secara ringkas tentang diri sendiri dengan hanya satu noktah.  <satu noktah

- Hi I am Nurul from Malacca and seorang yang nampak cool dan tak ada masalah tetapi sebenarnya kejadian di sebalik itu  serta seorang yang perasan muka macam Ainan Tasneem entah tak tahu kenapa. 

Krik krikk~

Ok dahh! :I

Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Wednesday, September 17, 2014

Contest Blog Comel By: Sheda Ucu

Assalamualaikum....
Arienie nak try la join contest blog comel nie.. Huhu, try je, walaupun blog aku nie takla secomel mana... sob sob sobb.....
Mana tau contest kalinie aku menang ke kan... Almaklumlah, aku tak pernah menang contest.. Ehh, pernah menang sekali je kot.. Topup RM5... Tpi Nurul tak tuntut hadiah tu, sbb apa entah.... Mybe time tu aku tak  pakai henfon .. Henfon rosak agaknya......
Sobbbbbbbbbbsssss :'(
Untuk memudahkan kak Sheda Ucu, Nurul dh tepek header Nurul tau akak Sheda...


Nie ha kod header nie.... Nie header bukan .png tau.. tapi . swf... Guna Flash... Hehh hehh :')

<embed height="230" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" quality="high" src="http://www.swfcabin.com/swf-files/1401295509.swf?__i" type="application/x-shockwave-flash" width="550" wmode="transparent"></embed>


And yang nie pulak screenshot blog


Just klik kanan n copy image url tau ;)
Dh screenshot awal2 nie, hehe..

Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Monday, September 15, 2014

20 Facts About Me




Assalamualaikum...

Arienie aku join segmen 20facts about me... Macam best je segmen nie kan, huhu

Nie ha, aku dah tepek sebijik banner kat blog aku...
And aku dah copy pun link adress nie... Kalau nk join, join je la, hehe...

20 facts about me.. Atau 20 fakta tentang diri saya....

Sebelum korang nak mengetahui mcm mana aku, korang kena tahu apa ciri2 yang ada pada diri aku, hihoookk... Boleh ke mcm tuh? :3

1) Seorang yang nampak je berani tetapi penakut
2) Seorang yang kelam kabut bila aku kelam kabut.. Errr.. Ehh? Ehh!??
3) Suka pada kucing
4) Pernah ciom molot kat kucing
5) Alergi pada kucing...
6) Asyik citer pasal kucing je, baik aku smbung citer aku tadi, ekhem... aku seorang yang degil /keras kepala  n tapi seorang yang dengar kata (bukan xdengar kata tau)
7) Nak kata senget tak, tapi boleh dikatakan lurus jugak la, Hahahaa....
8) Seorang yang suka gelak n hiburkan orang yang tak kena pada tempatnya
9) Suka menangis... Huhu
10) Seorang yang pemarah yang sekejap sangat, baru nak merajuk, bila orng tanya aku marah dia ke tak aku gelak.. padahal mmng aku tengah bengang ngan dia.. (errr, pnjng sngt ke huraian?)
11) Suka pada barang2 yang unik dan jarang dijumpai
12) Seorang yang ketinggalan zaman tntng gajet semasa...
13) Suka mintak maaf kat orang lain even bukan salah kita pun.
14) Paling takut haiwan lipas daripada harimau dan buaya.
15) Seorang yang kuat makan (pernah breakfast smpai 8kali.. paling tidak makan kena tambah 3 pinggan)
16) Pernah mabuk darat... Pergi keluar daripada rumah smpai kat rumah makcik pun boleh muntah2.. padahal 20 minit je smpai le, *Kesiankanlahsayaa
16) Cepat kesiankan orang
17) Suka menyanyi sendirian untuk berlatih vokal *selalu jugak tngok tutorial vokal... hehe
18) Tak suka pada orang yang berharap pada orng lain sebelum dia usahakan sendiri
19 ) Seorang yang tak ngerti menasihatkan orang lain *sbb takut terasa hati orng tuh, huhu
20 ) Seorang kakak sulung yang tak garang 

Btw, korang jangan bgi tahu kat orng lain tau, huhu, janji tau? Nie rahsia kita berdua je, hihi


Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Saturday, September 13, 2014

Lukisan Vasco De Gama


Assalamualaikum..

Nie pula gambar last year.. Vasco da Gama..
Gmbar potret nie pun masih selekeh lagi, mmng time nie tak reti buat ton, hehe

Sape dia nie ekk?
Dia nie la wazir (ketua) pelayar Portugis yang menjajah Melaka dahulu.... Tak silap tahun 1415...


Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Lukisan Ustaz Azhar Idrus

Assalamualaikum

Gambar lama nie, cuma belum update kat blog je... Lukisan tak berapa okey, baru berjinak2 dalam dunia potret...



Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Berniaga Tanpa Modal?? ( Baju I Am 3rd)



Assalamualaikum

berniaga tanpa modal?? Err, macam takut je bunyinya kan... dalm pemikiran korang mesti terpikir macam2..

Ehh? "Nurul nie suruh aku join biz dia lettew..."  "Apa benda la yg Nurul merepek nie, orng berniaga takda modal.. Cissss...."

Btw, Aku bukan join skim piramid or MLM or yang seangkatan dengannya... Bahkan MLM sekalipun kena ada modal yang banyak atau sikit... Kannnn.. Nie apatah lagi bisnes buat baju I Am nie...

Baju I Am nie dicetuskan oleh idea aku sendiri... Erm, mumule mmng la macam terpikir2 macam mana orng macam aku nie nak bisnes tanpa modal? err, ada ke? Takkan nak buat loan pulakkan, lagi bertambah2 keje....
Dengan bantuan kawan2 aku untuk support, akhirnya aku berjaya jugak berniaga tanpa modal.. hahahaa, And, ada sorang kawan aku nie tlg aku jugak untuk promote baju I Am nie.. 
erm, bayangkan lah, tanpa ada kemudahan yang banyak....

Cuma ada Facebook dan Blog je.... Sedih tak sedih tak citer nie? Hahhaa *Lap Hingus

Persoalannya, dapat banyak untung ke??
- Erm, dapat tu dapat la untung, tapi tak banyak la... Ada la jugak lepas duit 2 minggu bekerja.. Hahaa... boleh la boleh la....

Btw, baju I Am mcm kat gambar tu yang third batch punya tau... Aku tak buat tarikh dari bila smpai bila untuk order.... Tapi nie ada adik nie order untuk kelas dia...

baju sebnyak 20helai selamat siap dalam masa 1 minggu, Warna lime green... Order baju I Am nie dh tutup tau...

Nak tau tak apa rahsianya berniaga tanpa modal nie??

1) Sebelum korang berniaga, korang kena ada komited dulu...
- Kena usaha carik jalan. macam guna bahan yang sedia ada... Misalnya bagi aku la , aku akan buat design blog or design2 timeline Facebook ke untuk buat modal design yang lain.. Mksudnya, korang tak perlu loan mana2.. Design tu jgn letak hrga yang mahal.... 
Ok, tapi nie kalau bab design2 la... Aku kalau dpt duit design tu, aku guna beli bahan kek untuk jual kat orang... buat Moist Choc Cake ... bahan2 kek tu tak ada la mahal sgt... okey, lepastu dapat la duit untuk modal lain....

2) Kena sanggup hadapi risiko. 
-Erm, berniaga ada jugak turun naik nya... kalau kroang nak bisnes, korang kena tau apa permintaan yang tinggi sekarang nie... Macam buat baju I Am nie, hehe.. Korang cuma ambek order n order kat pembuat T Shirt je.. haaa, kan? Mcm agen macam tu la.. hrga tu korang pndai2 la buat untuk untung korang...

3) Tahu minat Korang
- Sume orang ada kelebihannya sendiri kan? Macam main muzik la contohnya, korang boleh buat band sendiri ke...  Kalau ada orng nak buat lagu diorang sendiri, korang boleh buatkan instrumental untuk diorang ke... 

Tapi, time aku tingkatan 1, aku dh buat bisnes lukisan... Aku ambek order lukis2 komik atau hiasan untuk letak kat pintu.. Tapi buat murah, 1 lukisan komik aku ambek RM1.. yang kecik sikit 50sen...  Korang boleh tengok artwork aku yang tak berapa okey dan ada lukisan yang menjadi jugak kat sidebar..

 Time aku tingkatan 4 dah mula buat bisnes design.... Dengan buat doodle atau buat blog... kalau nak belajar design, aku tak beli pun DVD Photoshop... Cukup la aku mengadap Internet 24 jam tngok tutorial kat Google n Internet... Perhh! mmng macam2 sekatan la... Penat pun ada, laptop hang pun ada.. mana taknya, dulu aku design nie guna laptop 1 Malaysia..


Amekaw setiap hari jam je... sangkot sana sngkot sini, tengok Youtube pun macam apa... Errr! geram! Tapi , berkat usaha, aku berjaya design guna software Gimp... korang sume guna Photoshop aku nie guna Gimp... Tapi not bad la... Walaupun tak bnyak sngt tools...
Tapi sejak tahun lepas mak aku hadiahkan aku laptop baru untuk keperluan belajar... Then, aku install Photoshop, Adobe Flash sume... Juga bergitu, aku belajar 24 jam.. Melekaatttt je kat depan laptop nie belajar Photoshop...

Alhamdulillah, dh mahir sekarng nie... 
Ok, bisnes bermula.... Mulakan bisnes..... Tup2 dh smbung belajar, stop sekejap...
Haritu time cuti sekolah 2 minggu, aku belajar lagi Adobe Flash.. Perhhh! Advance betul belajar bnda tu, n alhamdulillah ada jugak permintaan buat flash nie... Aku belajar daripada zero2 tntng Flash nie trush dh mahir sikit tntng Flash nie, cuma tak bljar lagi buat animasi kartun tu, tak smpat belajar, huhu... Tak smpai sminggu pun belajar bnda tu trus bisnes.... Tpi yg teruknya Flash nie kena mahir guna kod.. Mcm kat blog nie.. hehe, ok la kan, ada basic sikit...



Erm, tu je pengalaman aku berniaga tanpa modal nie, yang penting kena usaha! Jadi macam negara China... Diorng berniaga barangan ciplak je pun.. Skrng nie China jadik negara kedua terkaya kat dunia nie... Kalau bukan kita sape lagi kan? Mula dari bawah


~Baju I Am Second Batch

Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Baju I Am Second Batch

Assalamualaikum

Maaf naa tak update kat blog... baju second batch nie dapat sambutan jugak.. Memang payah mula2.. Tapi nie la yang aku buat sebelum nie.. Time cuti sekolah time tuh... Ada masa free, buat la baju I Am nie...

Sape kata kerja mcm nie senang kan?? Susah nak promote.. Nak2 aku nie bukannya ada kemudahan laen macam whatsapp ke, wechat ke.. Apalgi Insta.. Aduh.. Sob2... Henpon murah takdak beli henpon mahal2 nie, Hehe...

baju I Am 2nd batch nie ada dapat sambutan daripada baju first batch nie.. Boleh tngok link kat sini
http://ceritanurulcahaya.blogspot.com/2014/06/baju-i-am-first-batch-dapat-sambutan.html


Baju second batch nie selamat pun diposkan kat semenanjung Malaysia... n ada je bagi by hand...  harga tetap sama iaitu RM30 (Long sleeve) dan RM25 (Short sleeve)

Baju I Am 2nd batch nie pulak ada orng order selaen wrna hitam.. Antaranya wrna purple dan warna kelabu.... 


Tak banyak sangat actually, 22helai je baju I Am nie... Hehe, boleh la kan.....
For Your Information, baju I Am nie dh siap pos before raya time tuh.. And, baju2 nie dah selamat diposkan time minggu raya pertama harituh.. Iaitu pada 25 Julai harituh...


Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Lukisan Semi-Abstrak


As-Salam



Nie antaa salah satu artwork aku... Lukisan nie kerja khursus untuk Seni Visual semester 3... Lukisan semi abstrak...

Ok, lukisan nie berdasarkan tema peribahasa... Tujuan buat lukisan berdasarkan peribahasa nie adalah untuk memupuk kefahaman peribahasa dalam seni visual... Peribahasa yang aku buat nie ialah "Bagai kera mendapat canggung"

Maksud canggung ialah dahan yang berada di sungai2... Sbb kera kan suka berpaut pada dahan kan?
n maksud peribahasa nie ialah orang yang tak berlenggang2 dengan sesuatu perkara.. Maksudnya ialah dari segi positifnya bila seseorang contohnya pelajar akan berusaha sedaya upaya dekat sesuatu tempat dan bila berjaya baru balik kat tempat asalnya

Kalau dari segi negatif pula bila seseorang pergi bekerja smpai terlupa dengan asal usulnya di kmpung....


bytheway, maksud semi-abstrak nie ialah lukisan yang kita faham sedikit... Atau kita boleh nampak lah apa yang pengkarya tu nak hasilkan... 

Begitulah ceritanya... Hehee..

Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Thursday, September 11, 2014

Segmen Ben Ashaari: Impianku Seorang Blogger



Assalamualaikum

Harinie titibe terajin join segmen Ben Ashaari.. hehe.. First time oo.... 

Ok, jom kita mulakan ... About Nurul Cahaya...


Sape Nurul Cahaya??

Nurul Cahaya merupakan seorang blogger berumur 19 tahun, masih belajar dalam bidang humanities a.k.a kemanusiaan dalam STPM (Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia) dekat sekolah STPM (Sekolah Tinggi Perempuan Melaka).. Mengambil 4 subjek. Seorang yang suka pada barang2 yang unik/pelik... Nurul Cahaya juga merupakan seorang yang meminati seni dari kecil... Walaupun tidak seberapa.. Huhu..

b) Kelebihan Blog Nurul Cahaya:

Blog ini banyak menceritakan tentang pengalaman atau diari kehidupan juga ada juga berkongsikan tentang hasil karya seni.. Seni Lukis/Seni Grafik... Ada juga berkongsikan tentang ilmu2 agama (dakwah) boleh tengok kat tab tu tau... N ada juga berkongsikan tentang tips2 atau tutorial.. Tips menghilangkan jerawat dengan mudah pun ada jugak... Tips menghilangkan jerawat pernah menjadi ranking no 2 dalam Google... 

c) Impian Apabila Menjadi Blogger

Impian apabila menjadi seorang Blogger nie ialah nak traffic yang maintain.. Maksudnya sentiasa ada orang berkunjung kat blog CeritaNurulCahaya nie.... Taknak la followers je ada tapi tak ada pun yang sudi berkunjung kat blog nie... Kalau boleh nak jugak orang komen kat blog nie... Tak nak la komen banyak2 . Cuma cakap "Hai" pun jadila, hehehe....

Ok, itu je..

Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Wednesday, September 10, 2014

Mini GA September Cash RM300 by Emas Putih

As-Salam

[Siala nak join sila tekan banner di atas]

Mini GA September Cash RM300 ini di anjurkan oeh Emas Putih dan disponser oleh Emas Putih ,  Anagurls , Aimisyafiqah , Julia , Dyba , Tarmizi Mizi , Angah Judin , Amir Zahari , Nisa Ahmad , Halim Brothers 

Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Tuesday, September 9, 2014

Cabaran 30 Hari: Apa Yang Ada Dalam Handbag Anda?








As-Salam

Semestinya orang perempuan guna handbag di mana2.. Bagi aku, penggunaan beg tangan tu penting daripada barang berharga letak kocek /pocket

Dalam handbag aku, mesti wajib ada:

1) Beg Duit
- beg duit semestinya penting bagi aku sbb ada ic/lesen/kad bank dan semestinya duit, hehee.... Tu yang paling penting

2) Henfon
-Henfon pun penting jugak sbb nanti kalau ada emergency call kena angkat gak kan....

3) Kamera
- Kamera nie bagi aku, syarat yang tak perlu bawak pun tak apa... hehe.. Yang wajib bawak bila keluar jenjalan mana2...

4) Bedak, lipstik, n barang makeup yang lain...
-Nie pun kira sunat gak, tapi bagi aku make up nie kalau wajib time nak jalan2 jauh, hehe....

5) Telekung
-Nie kalau aku bawak beg besar...

Tu je...





Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Logo Kereta Brlampu Yang Cool!!






As salam...
Berita baik untuk peminat barangan kereta....  Adakah anda nak mencantikkan kereta anda? Ataupun kereta macam tak cukup je acsesories???
Nak tak pintu untuk lampu kereta?? Bila bukak je pintu keluar logo tu, Hehe.. Paham tak?
Kalau nak tengok macam mana logo tu berfungsi leh tngok video nie


Menarik bukan?? And, tak ramai pun orng Malaysia guna benda nie lagi... Sbb yang nie pun boleh dikatakan keluaran terbaru....

Kelebihan lampu LED kereta nie:
-Waterproof
-Jimat bateri
-Wireless (Tidak memerlukan wayar atau kabel )
-Sangat cantik bila letak kat kereta... Hehe... Btw, logo nie ada macam2 jenis tau, bukan logo BMW je.. Hehe, Chealsea ada, Manchester United ada.. 


Apa tunggu lagi? 


Jom tempah sekarang!! Tengah offer nie tau! 

Jom pm salah 1 kat bawah nie:

a) strawberriycoklat@yahoo.com
b) Facebook : https://www.facebook.com/NurulClumsy


Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Cabaran 30 Hari: 5 lelaki Yang Menarik Perhatian Aku





As Salam....

Task ke 9.... 5 jenis lelaki yang menarik perhatian aku... Actually, aku taknak pun lelaki yang hanya paras rupa je yang hensem, tetapi kat dalam hati tuh hodoh sgt... Bagai cerita fairytales tu.. cerita dongeng tu.. 

Btw, gambar artis Korea yang kat atas tu aku tak tahu sape n aku maen ambek je kat Puan Google.. Hehe

First lelaki yang menarik perhatian aku ialah: 



a) Lelaki yang pandai menjaga agamanya 

First choice... Mesti letak kat nombor 1... Walaupun aku rasa aku tak layak dapat lelaki mcm nie, huhu... Yela, aku mana ada sesolehah mana pun nak dapat lelaki soleh... Tapi , kalau contoh la aku ditakdirkan dapat jodoh dengan lelaki yang tidak berpengetahuan sangat dalam agama , aku rasa aku sanggup ajar dia, asalkan dia nak belajar betul2.... Senang citer macamnie la, apa yang dia kurang aku tambah, apa yang aku kurang, dia kena tambah



b) Lelaki yang boleh menerima kekurangan serta menyayangi kita sepenuh hati

Sape kata hidup tak perlu berkasih sayang? Semestinya kita sebagai manusia perlu dikasihi yang mengasihi kan?? Kalau lelaki hanya cakap kat mulut je tapi tak ada pengorbanan apa2 tu tipu je semua.. Selalu je ungkapkan perasaan sayang, tapi bukti sebagai pengorbanan tak ada... Kadang2 sebagai seorang suami juga kena bagi kasih sayang lebih pada isteri... Kena la ada masa untuk dia... Sebab perempuan nie dia suka dibelai, suka dipuji .. Nak2 yang puji tu orang yang dia sayang a.k.a suami dia sendiri... Lelaki yang sanggup menerima kekurangan lelaki yang macho tau.. Mana la tau isteri tu tak pandai masak ke, tak cantik ke... Tapi kalau dia berusaha nak jadi yang terbaik, itulah isteri yang solehah...


c) Lelaki yang penyabar

Perempuan kan kita sendiri tau, bila angin dia datang, ada la keluar segala2nya yang terpendam.. Keluar la segala marah.. Tapi lelaki yang memahami pun kena faham, kadang2 perempuan taknak pun marah2 tu... N lelaki kalau nampak kaum Hawa marah nie bukan hanya duk diam je tau.. Bukan nak tengok je dia marah n buat dek pastu jalan... Tapi perempuan mcm tu, pujuk dia balik bagi lebih kasih sayang n bgi pendapat or pandangan... Kalau nak bagi sejuk pun jangan bagi sejuk lama2, nanti perempuan tu lagi meluat sbb tak ada nak pujuk dia... Ehhh??
Tapi tu bgi pendapat aku la, sbb aku mcm tu, aku marah2 pastu aku nak dipujuk.. Hahahaa.. Walaupun dalam hati aku menyemak je la!!  Nak2 pada orang yang tersayang... hahaa.... Dah smpai ke situ pulak --'

d) Lelaki yang sentiasa buat suprise!

Sape yang taknak ada kejutan kan?? Kalau lelaki yang bgi kat hadiah mesti simpan terutamanya pemberian tu daripada lelaki yang kita sayang.. hehehee.... Bagi aku lelaki yang sentiasa buat suprise bukan nak ajak gi dating or keluar kat tmpat yang banyak  lilin keliling, lepastu terlanggar habis terbakar.. Hahahaa... Bagi aku buat suprise nie macam  kadang2 tu hantar bunga ke, bagi coklat ke... Auuuuu sweettttt .. Hahahaa.... Takpun kalau dia tu jauh sanggup meredah tol ataupun bayar tiket semata2 nak jumpa atau atauuu bagi hadiah melalui pos , sekali buka pintu, abam posmen datang bagi bungkusan..  Btw, bukan bungkusan ataupun surat pos yang abam JPJ antar kat rumah tau, hahaa.. Mcm aku ar dulu, ingatkan sape yang hantar hadiah time bezday aku, rupa2nya abam JPJ hantar guna poslaju suruh ambek kat pejabat pos.. Kemain eksaited aku time tu dapat hadiah tu hahaha.... 

e) Lelaki yang mempunyai masa terluang walaupun dia tengah sibuk!

Semestinya kaum Adam nie sentiasa busy dengan urusan duniawi mereka kan.. Macam keje bertimbun2 la, balik lewat malam la, outstasen la...Tapi bagi aku masa terluang tu penting sangat2!! Untuk mengelakkan perasaan wasangka.. Walaupun dia busy mana pun, tak kan la dalam 1 hari tak da masa 10 minit untuk kol ke? Alang2 nak pgi turun tangga tu mesej ke kol ke... Kan... Time turun tangga dah berapa minit.. Opis tingkat 20, takkan tak leh korban kaki tu turun tangga tak payah naik lif.. Dapat la berborak sekejap... Yang penting kualiti .. Yeahh!!

Ok la , Nurul pun tak ada masa dh nie, nak smbung buat keje ..k bye3!



Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Sunday, September 7, 2014

Cabaran 30 Hari: Sejauh Manakah Tahap Pendidikan Itu Penting bagi Anda


As-Salam

Dah task ke 7 pulak dh kan.... Hehe. Task harinie ialah sejauh manakah pelajaran penting bagi aku??

For me, pelajaran tu memang penting bagi setiap orang... N ramai di antara kita yg salah anggap tentang pelajaran.. Yg diorang anggap pelajaran tu untuk duniawi sahaja.. padahal pelajaran nie meluas... Suri rumah tangga pun boleh belajar jugak, orang takda SPM pun boleh belajar juga...

Asalkan kita kena jalankan tanggungjawab sng seorang musli iaitu tuntut ilmu sehingga ke liang lahad...

Zaman sekarang nie, ramai orang yang pandang pada educated seseorang... Kalau tak, orang lain pandang hina kat kita... Orang cuci jamban pandang hina, angkat smpah pndang hina, kerja shopping pndang hina.. Well, typical Malay...

Actually, orang pndang rendah nie la yg tak educated... Harapkan sijil, tapi hasil tak da??
Macam interbiu la kan, actually interbiu tu diorang nk keyakinan diri, bukan bawak segulung ijazah , bawak resume tu bila interbiu 1 patah haram pun tak reti....

Bagi aku jugak, tak kesah la belajar tahap tinggi manapun, asalkan jngan riak, bongkak , sombong....
N pastikan kita tak pyah nk memilih sgt pekerjaan ... Kalau belajar tinggi mana dengan tujuan nak berlagak kat kawan2 better tak payah.. 

N, belajar tu jangan nak berharap dapat pekerjaan yang baik2 sahaja.. Contohnya kita yakin belajar tinggi2 dapat kerja yang bagus2... Tu dah salah anggap... Actually, kat Malaysia nie diorang takut nak ambek student yang high educate nie... 

So, bagi aku jugak, ilmu tu penting untuk kita, belajar la sampai mati... Kita hanya mampu usaha, selebihnya berserah padaNya... Setiap usaha pasti ada hasilnya, n jangan berputus asa!!
Cayookk!!! 


Dah Bace Tu Try Komen Pulak

Friday, September 5, 2014

Cabaran 30 Hari: 3 Perkara Yang Ingin Dikatakan Kepada Bekas Kekasih


Assalam

Nie hari pertama aku join cabaran 30 hari yang dianjurkan oleh abg Ben Ashaari itu sendiri... Mumule aku tengok ramai bebeno kawan2 blogger aku update pasal nie... Sekali terjah punya terjah... Rupa2nya ianya hanya cabaran semata2... Nie sesuai untuk blogger yang tak reti nak update entry sbb tak tau tajuk apa... Yela, aku tau la aku sape.. Hehehe :P


Bila berceghite tntg bekas kekasih, aku nie dulu banyak couple... oopss! Bukan couple maen curang2 ye.. no no nooo....

Tapi aku pernah couple time aku sekolah rendah n sekolah menengah... Paling lama aku couple dalam 4 tahun mcm tu.. Haaa, lama tak lama tak... hahaa...

Tapi tu zaman sekolah... kan... kalau alam perkahwinan aku tak tau la mcm ne n siapa jodoh aku.. Cuz couple nie tak semestinya terus ke jinjang pelamin...

Okey, kita mula task kita...

3 perkara yang aku nak katakan kepada ex-couple:

1) Jaga diri baek2...
2) Semoga dapat lebih baek daripada Nurul....
3) Krik krikk...


Haaa, jawapan num 3 tu tak ada pulak daaa... Aku hanya mampu bagi 2 je... Cuz lgi 1 aku tak ada idea.. Bunyi "krikk krikkk" je mampu...

Ok la, aku ada keje sikit nie, nak siapkan pembentangan untuk sidang viva nnti... Ooo Yea! Gudluck to me... Semoga tak gugup gagap time present... 

Hehe.


Dah Bace Tu Try Komen Pulak