Click Here To Main Page My Biodata To Share My Photography Artworks All My Stories Here Islamic Dakwah For Us Usefull Tips and Tutorial Order Here!

Saturday, September 13, 2014

Berniaga Tanpa Modal?? ( Baju I Am 3rd)



Assalamualaikum

berniaga tanpa modal?? Err, macam takut je bunyinya kan... dalm pemikiran korang mesti terpikir macam2..

Ehh? "Nurul nie suruh aku join biz dia lettew..."  "Apa benda la yg Nurul merepek nie, orng berniaga takda modal.. Cissss...."

Btw, Aku bukan join skim piramid or MLM or yang seangkatan dengannya... Bahkan MLM sekalipun kena ada modal yang banyak atau sikit... Kannnn.. Nie apatah lagi bisnes buat baju I Am nie...

Baju I Am nie dicetuskan oleh idea aku sendiri... Erm, mumule mmng la macam terpikir2 macam mana orng macam aku nie nak bisnes tanpa modal? err, ada ke? Takkan nak buat loan pulakkan, lagi bertambah2 keje....
Dengan bantuan kawan2 aku untuk support, akhirnya aku berjaya jugak berniaga tanpa modal.. hahahaa, And, ada sorang kawan aku nie tlg aku jugak untuk promote baju I Am nie.. 
erm, bayangkan lah, tanpa ada kemudahan yang banyak....

Cuma ada Facebook dan Blog je.... Sedih tak sedih tak citer nie? Hahhaa *Lap Hingus

Persoalannya, dapat banyak untung ke??
- Erm, dapat tu dapat la untung, tapi tak banyak la... Ada la jugak lepas duit 2 minggu bekerja.. Hahaa... boleh la boleh la....

Btw, baju I Am mcm kat gambar tu yang third batch punya tau... Aku tak buat tarikh dari bila smpai bila untuk order.... Tapi nie ada adik nie order untuk kelas dia...

baju sebnyak 20helai selamat siap dalam masa 1 minggu, Warna lime green... Order baju I Am nie dh tutup tau...

Nak tau tak apa rahsianya berniaga tanpa modal nie??

1) Sebelum korang berniaga, korang kena ada komited dulu...
- Kena usaha carik jalan. macam guna bahan yang sedia ada... Misalnya bagi aku la , aku akan buat design blog or design2 timeline Facebook ke untuk buat modal design yang lain.. Mksudnya, korang tak perlu loan mana2.. Design tu jgn letak hrga yang mahal.... 
Ok, tapi nie kalau bab design2 la... Aku kalau dpt duit design tu, aku guna beli bahan kek untuk jual kat orang... buat Moist Choc Cake ... bahan2 kek tu tak ada la mahal sgt... okey, lepastu dapat la duit untuk modal lain....

2) Kena sanggup hadapi risiko. 
-Erm, berniaga ada jugak turun naik nya... kalau kroang nak bisnes, korang kena tau apa permintaan yang tinggi sekarang nie... Macam buat baju I Am nie, hehe.. Korang cuma ambek order n order kat pembuat T Shirt je.. haaa, kan? Mcm agen macam tu la.. hrga tu korang pndai2 la buat untuk untung korang...

3) Tahu minat Korang
- Sume orang ada kelebihannya sendiri kan? Macam main muzik la contohnya, korang boleh buat band sendiri ke...  Kalau ada orng nak buat lagu diorang sendiri, korang boleh buatkan instrumental untuk diorang ke... 

Tapi, time aku tingkatan 1, aku dh buat bisnes lukisan... Aku ambek order lukis2 komik atau hiasan untuk letak kat pintu.. Tapi buat murah, 1 lukisan komik aku ambek RM1.. yang kecik sikit 50sen...  Korang boleh tengok artwork aku yang tak berapa okey dan ada lukisan yang menjadi jugak kat sidebar..

 Time aku tingkatan 4 dah mula buat bisnes design.... Dengan buat doodle atau buat blog... kalau nak belajar design, aku tak beli pun DVD Photoshop... Cukup la aku mengadap Internet 24 jam tngok tutorial kat Google n Internet... Perhh! mmng macam2 sekatan la... Penat pun ada, laptop hang pun ada.. mana taknya, dulu aku design nie guna laptop 1 Malaysia..


Amekaw setiap hari jam je... sangkot sana sngkot sini, tengok Youtube pun macam apa... Errr! geram! Tapi , berkat usaha, aku berjaya design guna software Gimp... korang sume guna Photoshop aku nie guna Gimp... Tapi not bad la... Walaupun tak bnyak sngt tools...
Tapi sejak tahun lepas mak aku hadiahkan aku laptop baru untuk keperluan belajar... Then, aku install Photoshop, Adobe Flash sume... Juga bergitu, aku belajar 24 jam.. Melekaatttt je kat depan laptop nie belajar Photoshop...

Alhamdulillah, dh mahir sekarng nie... 
Ok, bisnes bermula.... Mulakan bisnes..... Tup2 dh smbung belajar, stop sekejap...
Haritu time cuti sekolah 2 minggu, aku belajar lagi Adobe Flash.. Perhhh! Advance betul belajar bnda tu, n alhamdulillah ada jugak permintaan buat flash nie... Aku belajar daripada zero2 tntng Flash nie trush dh mahir sikit tntng Flash nie, cuma tak bljar lagi buat animasi kartun tu, tak smpat belajar, huhu... Tak smpai sminggu pun belajar bnda tu trus bisnes.... Tpi yg teruknya Flash nie kena mahir guna kod.. Mcm kat blog nie.. hehe, ok la kan, ada basic sikit...



Erm, tu je pengalaman aku berniaga tanpa modal nie, yang penting kena usaha! Jadi macam negara China... Diorng berniaga barangan ciplak je pun.. Skrng nie China jadik negara kedua terkaya kat dunia nie... Kalau bukan kita sape lagi kan? Mula dari bawah


~Baju I Am Second Batch

Dah Bace Tu Try Komen Pulak

0 Orang Suke Pink: