Click Here To Main Page My Biodata To Share My Photography Artworks All My Stories Here Islamic Dakwah For Us Usefull Tips and Tutorial Order Here!

Sunday, September 7, 2014

Cabaran 30 Hari: Sejauh Manakah Tahap Pendidikan Itu Penting bagi Anda


As-Salam

Dah task ke 7 pulak dh kan.... Hehe. Task harinie ialah sejauh manakah pelajaran penting bagi aku??

For me, pelajaran tu memang penting bagi setiap orang... N ramai di antara kita yg salah anggap tentang pelajaran.. Yg diorang anggap pelajaran tu untuk duniawi sahaja.. padahal pelajaran nie meluas... Suri rumah tangga pun boleh belajar jugak, orang takda SPM pun boleh belajar juga...

Asalkan kita kena jalankan tanggungjawab sng seorang musli iaitu tuntut ilmu sehingga ke liang lahad...

Zaman sekarang nie, ramai orang yang pandang pada educated seseorang... Kalau tak, orang lain pandang hina kat kita... Orang cuci jamban pandang hina, angkat smpah pndang hina, kerja shopping pndang hina.. Well, typical Malay...

Actually, orang pndang rendah nie la yg tak educated... Harapkan sijil, tapi hasil tak da??
Macam interbiu la kan, actually interbiu tu diorang nk keyakinan diri, bukan bawak segulung ijazah , bawak resume tu bila interbiu 1 patah haram pun tak reti....

Bagi aku jugak, tak kesah la belajar tahap tinggi manapun, asalkan jngan riak, bongkak , sombong....
N pastikan kita tak pyah nk memilih sgt pekerjaan ... Kalau belajar tinggi mana dengan tujuan nak berlagak kat kawan2 better tak payah.. 

N, belajar tu jangan nak berharap dapat pekerjaan yang baik2 sahaja.. Contohnya kita yakin belajar tinggi2 dapat kerja yang bagus2... Tu dah salah anggap... Actually, kat Malaysia nie diorang takut nak ambek student yang high educate nie... 

So, bagi aku jugak, ilmu tu penting untuk kita, belajar la sampai mati... Kita hanya mampu usaha, selebihnya berserah padaNya... Setiap usaha pasti ada hasilnya, n jangan berputus asa!!
Cayookk!!! 


Dah Bace Tu Try Komen Pulak

1 Orang Suke Pink:

irdina ilham said...

Ilmu mmg penting kn... gudluck