Click Here To Main Page My Biodata To Share My Photography Artworks All My Stories Here Islamic Dakwah For Us Usefull Tips and Tutorial Order Here!

Monday, November 17, 2014

[GEMPAR] Blogger Mungkin Dikenakan GST Mulai April Depan


Assalamualaikum

Sedang aku membelek2 akhbar Sinar nie... tertarik pulak dengan isu blogger nie...
Haaa, sape tak terasa cik abg cik kak oii... Aku nie Blogger, menjana income jugak le kat blog nie... Hahahaa... Baru cadang nk aktif balik next year... Tpi kena GST... Tpi dia tengok income tahunan jugak..

TAPII! Adaa syarat nye yea! Cer baca
Sinar harian, 17 November 2014

PEMILIK atau pengendali laman blog yang menjadikan blog sebagai sumber menjana pendapatan bakal dikenakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) pada April depan.

Bagaimanapun, pelaksanaan sistem percukaian baharu itu hanya melibatkan blog yang mempunyai jualan perniagaan tahunan melebihi RM500,000.

Menurut sumber yang enggan dikenali  dari sebuah kementerian,  pengiraan RM500,000 itu bukan berdasarkan kepada jualan iklan semata-mata, tetapi melibatkan jualan perniagaan lain.

“Blog yang menyediakan ruang pengiklanan dan mengenakan caj ke atasnya, bermakna blogger itu terlibat dalam pengiklanan. Jika blogger itu dalam perniagaan lain, maka dia juga perlu berdaftar dengan GST,” katanya.

Bagi blogger yang tidak berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), sumber itu berkata, mereka boleh melakukan pendaftaran GST dengan menggunakan kad pengenalan (sole proprietor).

“Individu yang terlibat dengan perniagaan (sole proprietor) bukan merupakan syarikat, jadi dia tidak mempunyai nombor SSM dan ada kad pengenalan sahaja.

"Tetapi jika individu tersebut ada syarikat, dia perlu daftar menggunakan nombor SSM," menurut sumber itu.

Dah Bace Tu Try Komen Pulak

0 Orang Suke Pink: