Click Here To Main Page My Biodata To Share My Photography Artworks All My Stories Here Islamic Dakwah For Us Usefull Tips and Tutorial Order Here!

Friday, January 23, 2015

Cara Membeli Belah Di Internet Bagi Mengelakkan Ditipu!


Assalamualaikum

Tips from me..
Yaa.. Sekarang makin canggih teknologi, makin canggih orang nak tipu kita iaitu para pengguna...
Sekarang nie, dah ramai scammer2 yang dah tipu customer... Sebenarnya dia tak jual pun barang tu... Contohnya orng tu jual Henfon murah... Harga dia mmng tak logik langsung... Contohnya Ipong 6 harga dia rm650 padahal harga market pun lagi mahal daripada harga tuh..
So ramailah orang nak beli kan???

And bila kita dah siap bank in, orang tu terus block kita.. Mesej tak balas, apatah lagi barang nak sampai...

Haa... korang boleh report kat Tribunal Pengguna.. SO, untuk safety, korang simpan bukti slip pembayaran tu.. Bila barang dah sampai, barulah korang buang slip pembayaran tu...

Tribunal Pengguna ada kat pejabat UTC biasanya.. Or kurang boleh report polis .. Cerita apa yang korang beli..


Ok..Cara membeli belah di Internet:

1) Tengok dekat Facebook/Instagram dia
- Biasanya customer akan beli barang online menerusi Facebook atau Instagram... So, kita boleh tengok kat picture dia ada tak barang2 jualan dia.. Banyak tak dia upload gambar barangan jualan dia...

2) Tengok Testimoni
- Kalau kita nak beli barang dia, boleh mintak testimoni customer... Biasanya penjual akan screenshot feedback customer... Tengok lah.. Ok ke tak

3) Tengok Bila Created Facebook
- Nie untuk sape2 pembeli nak beli barang online kat Facebook.. Tengok Facebook dia baru created ke atau dah lama created.. Jangan tengok like aje... Boleh je dia guna autolike.. Kalau Facebook dia baru je created dalam 1-2 bulan, better batalkan niat.

4) Tengok Sama Ke Tak Nama Akaun Facebook/Insta Dengan Akaun Bank
-Cadangan nie tak sahih sangat.. Sebab penjual yang guna nama facebook boleh letak nama samaran... So , better pergi beli yang nama dia sama dengan nama akaun bank dia

5) Daftar Dengan SSM
-Sekarang nie kerajaan dah buat peraturan perniagaan online pun kena daftar dengan SSM.. Tanya dengan orang tu .. Nombor SSM.. Kalau dia tu agen dropship pun mintak je... Biasanya dropship tak tau nombor SSM.. hehe

6) Bayaran duit
-Nk bayar duit kat penjual merupakan 1 detik cemas customer.. Nak bagi nie barang sampai tak... Mcm mana nak bgi nie... SO , bagi yang masih was2, better bayar duit deposit dulu... 


Dah Bace Tu Try Komen Pulak

2 Orang Suke Pink:

Siara Elina said...

Terima kasih sudi share tips nie =) Setakat nie, saya tak pernah lagi shopping secara online =)

Fhatin Amelia said...

thanks 4 the tipss