Click Here To Main Page My Biodata To Share My Photography Artworks All My Stories Here Islamic Dakwah For Us Usefull Tips and Tutorial Order Here!

Saturday, April 18, 2015

Tips Nak Dapatkan Pointer Cemerlang



Assalamualaikum,

Haa nie aku harienie  nak shares ikit macam mana nak dapatkan result cemerlang ... Nie tips yang aku guna time STPM...
Boleh jugak digunakan untuk pelajar universiti.... Hehee...

Tapi untuk pelajar universiti dia tak boleh repeat even dapat B sekali pun huhu.. sbb kena extend kelas kalau nak repeat kan??

1) Fokus!

- Nie tips paling utama kalau nak dapatkan pointer cemerlang.... Apa yang cikgu/lecturer cakap kenalah fokus betul2 .. kalau boleh handphone letak tepi.. Kalau STPM tak boleh bawak phone.. Kalau uni tak tau la pulak huhu....

2) Bertanya

- Haa, nie bab paling penting.. Tanya la even tu orang lain cakap soalan bodoh pun... Sbb kite tak tau kan.. So abaikan mereka.. Kita nak belajar... kan? Kalau kat sekolah cikgu kena bagi penerangan secara terperinci kat student... So, kalau cikgu tu jenis yang tak suka kite tanya, kite tanya la kawan2 yang pandai ataupun rujuk sendiri dekat buku.. Pastikan kite pndai salin nota ringkas time buat slide kat depan.. So, nota tu la kita ulangkaji time tak ada kelas....

3) Buat Latihan

-  Latihan nie la penting time nak exam nie.. Buat banyak2 latihan.... 

4) Jangan Study Last Minute!

-Ingat, study dengan homework/assignment/thesis tu berbeza....
Kena pandai bahagi2kan masa untuk study dan buat segala assignment.. jangan campur adukkan...
Kalau bagi student yang pndai boleh study last minute... Tpi untuk student yang mybe agak lmbat mcm aku nie haaa, better study dripd awal...

5) Study Berseorangan/ Berkumpulan

- Bagi aku, better study berseorangan dulu.. Conquer semua subjek, semua topik baru boleh study berkumpulan... So, tak ada lah ketinggalan time study group tu baru nak study topik yg tu... Kalau kawan2 tanya, korang boleh share ilmu dengan diorang... Apa yang korang dh study, share je dgn diorang... Jangan harap kan kawan2 bgi kita ilmu je... Kita yg bagi ilmu tu lebih melekat...

Study group nie better ambek kwn2 yang minat study dan bukan kaki gossip... jangan buat study group ramai2 nnti jadi cerita lain..

6) Korbankan masa

-Korang kena pandai korbankan masa tengok wayang , lepak semua tu... bagi aku semua tu tak penting.. Boleh buat tapi after study ke...??? 

7) Makan Kismis!

-Sudah semestinya korang rasa mengantuk masa study, hihi.. So apa kata kita gantikan gula2 untuk hilangkan mengantuk kepada kismis?? Comfirm korang akan cepat ingat even mengantuk sekali pun...

8) Solat Dhuha

- Rezeki bukan terletak pada makanan dan duit sahaja.. Tapi kadang2 topik yang kita baca tu la yang keluar time exam .. Percayalah.. So, kalau korang ulangkaji tu rasa mcm nak baca topik tu, better baca! mana tau rezeki kan...

9) Jaga solat, jaga tidur...

-jaga solat, itulah penting.. jangan lupa mintak restu mak ayah... Tidur yang secukupnya pun penting.. Thats why kena bahagikan masa... Masa study lain, masa buat kerja rumah lain...
Sbb tu kalau dpt je assignment terus buat.. Jangan berlengah2 masa... lepas buat assignment terus study.. OS kalau ttitibe ada exam mengejut kita dh prepare :)

10)  Buat nota kecik

- Nie bagi yang orng kuat lupa macam aku nie haa.. baru study kejap, eh lupe dah??? So, rajin2kan lah dirimu untuk buat nota mana2... Supaya senang nak ingat... lepastu combine sama2.. kalau ada nota yang bercanggah, rujuk pada yang pakar... Ambek mana2 buku ke... Lepastu catat dalam 1 kertas mana main point yang penting....

11) Repeat
-Bagi pelajar STPM yang rasa pointer sem 1 sem 2 macam nyawa2 ikan je, better repeat... memang payah la mula2.. tapi percayalah... Kroang akan dapat result terbaik! better kroang repeat yang ada C kbeawah tu untuk dptkan pointer atas 3.50.. Kalau nk pojter mcm 3.0 ke atas tu repeat je yng mana boleh... Kalau pointer dh cemerlang sem 1 sem 2 tak payah repeat hahahaa...
Sebab sem 3 tak bnyak pun topiknya... So, korang boleh cover sikit... Kalau dh tau repeat jangan lah memain! 


Itu sahaja :)


Dah Bace Tu Try Komen Pulak

0 Orang Suke Pink: