Click Here To Main Page My Biodata To Share My Photography Artworks All My Stories Here Islamic Dakwah For Us Usefull Tips and Tutorial Order Here!

Wednesday, May 27, 2015

Pengalaman Temuduga UPM




Assalamualaikum w.b

Haluu... haaa,, nie aku nak share sikit pengalaman interview kat UPM... Nie first choice aku maa dekat UPM nie, mmng la tak berharap sgt tapi apa kan daya, persaingan sekarang sungguh kompetetif huhu..

Tapi aku bersyukur jugak, x ramai la sgt yg dtng interview semalam.... Semalam la hadiah yg terbaik yg aku dapat sbb dah dipanggil untuk sesi temuduga UPM nie... UPM nie aku dapat interview bagi Bacelor Reka Bentuk dan Seni Bina....atau dlm bhasa Inggeris nye architecture

Sebelum nie aku pernah dtng interview USM bagi kos reka bentuk produk... USM agak susah la sikit ujian melukis nya sbb bagi masa 30 minit je huhu, dh la lukisan susah jugak, ada ke dia suruh lukis pasu bunga, tong sampah and air mineral?? dlm msa 30 minit jew?? takpe, nasib baik la aku dpt hbiskan lukis walaupun aku lukis pokok bunga tu mcm benang je, kecik beso kecik beso je aku tengok lukisan aku tu, ahahahaa....

Alhamdulillah, aku pon x sangka la aku dpt interview UPM nie.... tapi x apalah klu x dpt pon dah nasib aku la kan huhuhu....

Haaaa,, bermulanya pukul 8 pagi sesi pendaftaran... Besaw la jugak UPM nie aku tengok... Memang sungguh aku bnyak hirup oksigen kat situ... Bnyak kali la jugak aku pusing2 ... First aku singgah kat masjid UPM dulu... wah~ aku amsuk tandas dia berbau harum.... pencuci lantai dia masih bau wangii wooo.... hahahaaa... ok, stop ceghita pasal tandas...

Then aku pusing2 , baru lah jumpa fakulty aku nie (fakulty aku?) hahaha....  Terselit jugak la fakulty nie.. Mumule aku dtng sana, tak ramai sgt.... huhu~ Hanya 100++ application yg diorng terima untuk interview dan 40 orng shj yg dia nak ... ayoyoooo

Lepas isi borang tu, diorng suruh masuk dlm dewan fakulty tu... Aku pun pikir la, tak ada apa2 objek kat depan... lagipun kat dewan tu, mcm mana nk lukis, meja pon sempit....

Aku tunggu jea, dia ada bagi taklimat sikit2, time ujian melukis, dia ckp 
"okey, ambek apa2 objek yang awak minat , sama ada dekat beg awak ke, apa2 je la, then awak lukis.. Kita bgi 40 minit untuk emlukis, jgn risau, kita hanya tengok skills awak sahaja"
then, aku godek2 la beg tangan aku, sungguh.. Patutlah berat semacam... Dlm beg tangan aku tu ada beg duit, ada usb, ada charger, henpon, kamera, bedak, alat solek dan macam2 lagi hahahaaa...

So, aku ambek la kamera... Sungguh menarik kamera aku tu... Aku letak tepi then lukis... Aku ambek 1 objek je sbb aku nk wat shading.... Alhamdulillah sempat la lukis walaupun ruang melukis aku x cukup huhu.... Hentam sajalaaa Labu~

Dia ada bagi taklimat jugak, dia kata kalau tak dapat tu, it's okey.. Rezeki awak kat tempat lain.. Okey, saya faham... Ada lagi kan.. Lagipon untuk degree banyak choice yang pilih... Ada 12 pilihan... x termasuk uni USM dan UM.. so, penuhkan kuota... Hohoo....

Lepastu dia bagi group2... Dia ambek secara rawak dia ada 6 group x silap... So, diorang pilih la... 1 group ada dalam 6 orang mcm tu.... 

Aku dapat group yang kedua... Lepastu diorang pnggil sorang2... kalau USM haritu dia pnggil 5 orang sekaligus...

Time nama aku dipanggil.... Aku pon masuk dlm bilik temuduga tu.... Friendly la jugak mereka itu....

Aku dah agak dah dia ckp BI... dia tnye mumule.. "Ok, firstly describe about yourself"

Aku pon describe laaaa.... aku punya latar belakang....

Dia x ada la tanya aku banyak sangat... Cuma dia bagi warning awal2, kos nie jiwa kena kental wooo... yela, nak bina building kan, fikiran kena outside the box...

Pastu dia tanya la pilihan first aku, pilihan second smpai ke pilihan 4...
Pastu dia ckp la, ok..... nnti kita akan bincang balik sama ada nak ambek awak ataupun tak.. sbb persaingan sengit .. kita hanya ambek 40 student sahaja.... Tapi kita tak reject awak... tunggu je la yea keputusannya.. Klu rezeki awak kat sini, ada la, kalau x , x ada la...

Agk keciwaa sikit la dia kata, mcm nk reject aku mcm x.. Sokeyy, ada lagi pilihan ..Ada lagi 11 lagi pilihan kt upu tu... Tapi semalam ialah hari temuduga yg best dan merupakan interview yg paling best... Kalau x dpt pon, at least aku ada pengalaman masa interview.. 

Dapat x dpt lain ceghitaaa.....

Sampai sini 

NotaKaki: ...


Dah Bace Tu Try Komen Pulak

0 Orang Suke Pink: