Click Here To Main Page My Biodata To Share My Photography Artworks All My Stories Here Islamic Dakwah For Us Usefull Tips and Tutorial Order Here!

Thursday, November 26, 2015

Cara Senang Edit Gambar Kembar Anda Tanpa Cacat Sikit Pun!!



Salam, haaaa... Nie la hasilnya.... Kembar.. Tapi edit jea nie... Macam sama je kan?? Mmng sama sbb dua2 tu aku ahhahaa...

Sebenarnya senang sangat2 buat teknik kembar nie and tak da cacat2 mana pun sbb kita bukan guna teknik cut tapi teknik delete layer.... Sebenarnya teknik dia , kamera kena statik.. Klu boleh kena ada tripod la supaya kamera tu statik kt tempat yg sama.. And korang letak lah timer korang then korang duduk... Jom, mcm nie maksud aku




First buka Photoshop korang... Klik File>open.. 
Pastikan kena ada 2 gambar yang posisi berlainan tapi tempat yang sama...



Haaa, nie gambar yang lagi 1... Faham kan mcm mana??


Lepastu, korang buka imej yang kedua tu and tekan ctrl+A dengan serentak.. Sampai dia keluar dashed yang gerak2 tu baru korang cut dengan tekan ctrl+x dengan serentak...


Lepastu korang buka imej pertama korang tu and paste kan imej pertama tu dengan cara tekan ctrl+v untuk paste


Untuk emmudahkan kerja, korang kena unlock layer yang pertama tu.. (Kalau x nk pun x apa) caranya double click mangga tu untuk unclock layer tu..


Lepastu, korang klik layer atas iaitu layer kedua.. and turunkan opacity... Sbb, kita nak delete layer.. Caranya pergi dekat kanan Photoshop sebelah atas... klik situ and turunkan opacity


Lepastu korang tekan eraser tool and pilih eraser yang bukan solid tu... Sbb kalau solid nnti nmpak... 


Lepastu korang delete la gambar tu iaitu gambar sebelah kiri  bukan sebelah kanan tu..


Lepas dah siap, delete, korang pergi dekat opacity tu balik and korang tukarkan kepada opacity 100%
Then, kemaskan layer... 

Selamat mencuba!


Dah Bace Tu Try Komen Pulak

2 Orang Suke Pink:

Farahain ZFA said...

wahhhh .... tq sebab buat tutorial ni .hehhee.

Zayani Zulkiffli said...

Oh. Senang je rupanya. Thanks ye :)

Jemput baca: http://nurulzayani.blogspot.com/